Športnik leta: Tini Maze in Petru Prevcu so se na prestolu pridružili odbojkarji

Peter Prevc in Tina Maze sta naziv športnika leta osvojila tretjič zapored, za odbojkarje pa je to prvo tovrstno priznanje.

Objavljeno
08. december 2015 12.49
sprejem za športnike
G. L.
G. L.

Ljubljana - Slovenska smučarska kraljica Tina Maze in skakalni as Peter Prevc sta že tretje leto zapored prepričala člane Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS), ki so ju okronali za najboljša slovenska športnika v letu 2015. Če sta zimska junaka že vajena tovrstnih zmag - Tina je laskavi naziv osvojila šestič, Peter pa tretjič - so novinci v almanahu slovenski odbojkarji, ki so prvič v zgodovini postali najboljša ekipa leta v Sloveniji.

Izbor aktualne dvakratne svetovne prvakinje in drugouvrščene smučarke v skupnem seštevku svetovnega pokala ni nikakršnje presenečenje. V glasovanju 131 članov DŠNS je Mazejeva zbrala 376 točk in tako zanesljivo prehitela svetovno prvakinjo v judu Tino Trstenjak (177) in športno plezalko Mino Markovič (150), sicer evropsko prvakinjo in zmagovalko skupne razvrstitve svetovnega pokala v težavnosti.

Tesnejša je bila zmaga Prevca, ki je spomladi za las ostal brez skupne zmage v svetovnem pokalu, osvojil pa je mali kristalni globus v poletih ter bil kratek čas lastnik svetovnega rekorda. Hudo konkurenco je imel zlasti v biatlonskem svetovnem prvaku Jakovu Faku, a je skakalec iz Dolenje vendarle bolj prepričal slovenske novinarje. Zbral je 236 točk, Fak jih je na drugem mestu prejel 177, svetovni podprvak v paralelnem veleslalomu, zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala ter dobitnik obeh malih kristalni globusov za paralelni slalom in veleslalom Žan Košir je bil tretji s 133 točkami.

Niti najmanjšega dvoma pa ni bilo pri izboru najboljše ekipe v iztekajočem se letu. Slovenski odbojkarji so po rokometaših leta 2004 postali šele druga članska reprezentanca v igrah z žogo, ki je na velikem tekmovanju osvojila kolajno. Evropsko prvenstvo je bilo za izbrance Andree Gianija zgodovinsko, skalil ga ni niti finalni poraz s Francozi. Slovenci so že pred prvenstvom na Poljskem osvojili evropsko ligo in se uvrstili med svetovno elito. »Srebrna medalja zlatih odbojkarjev ...« je njihov uspeh pokomentiral košarkar Jaka Lakovič, Mazejeva pa je zapisala: »S pravimi vodji in trenerji je Slovenija najboljša ... tudi v ekipnih športih.«

Na tradicionalni prireditvi Športnik leta v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma ni ostal neopažen niti obetavni motokrosist Tim Gajser. Svetovni prvak v razredu MX2 je prejel nagrado za izstopajočo mlado športno osebnost leta, ki so jo na 25. tovrstni prireditvi v samostojni Sloveniji podelili šele drugič.


Vrstni red glasovanja Športnik leta 2015
(glasovalo je 131 članov DŠNS):

športnik leta

Peter Prevc (smučarski skoki) 236
Jakov Fak (biatlon) 177
Žan Košir (deskanje na snegu) 133
Tine Urnaut (odbojka) 69
Tim Gajser (motokros) 44
Filip Flisar (smučanje prostega sloga) 40
Benjamin Savšek (kajakaštvo) 22
Jan Oblak (nogomet) 22
Simon Špilak (kolesarstvo) 14
Sašo Bertoncelj (gimnastika) 8
Rajko Hrvat (veslanje) 4
Senad Salkič (padalstvo) 4
Boštjan Maček (strelstvo) 3
Jan Polanc (kolesarstvo) 2
Dejan Zavec (boks) 1
Domen Škofic (športno plezanje) 1
Goran Dragić (košarka) 1
Josip Iličić (nogomet) 1
Matej Bečan (padalstvo, paraski) 1
Milivoje Novakovič (nogomet) 1
Mitja Gasparini (odbojka) 1
Samir Handanovič (nogomet) 1


športnica leta

Tina Maze (alpsko smučanje) 376
Tina Trstenjak (judo) 177
Mina Markovič (športno plezanje) 150
Teja Belak (gimnastika) 35
Ana Velenšek (judo) 30
Maja Mihalinec (atletika) 7
Katja Višnar (smučarski tek) 3
Janja Garnbret (športno plezanje) 2
Kristina Erman (nogomet) 2
Tanja Žakelj (gorsko kolesarstvo) 2
Katarina Srebotnik (tenis) 1
Lucija Krkoč (atletika) 1

ekipa leta:

odbojkarska reprezentanca Slovenije 119
padalska reprezentanca Slovenije 4
reprezentanca Slovenije v šp. plezanju 3
Tina Mrak, Veronika Macarol (jadranje) 2
kanuistična reprezentanca Slovenije 2
nogometni klub Maribor 1