NHL: vse manj časa za nemoten začetek lige

Predstavniki lige NHL in združenje igralcev imajo manj kot 48 ur časa, da dosežejo nov dogovor.

Objavljeno
14. september 2012 10.26
Posodobljeno
14. september 2012 10.45
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

New York - Nova tekmovalna sezona severnoameriške lige NHL se, kot kaže, ne bo začela enajstega oktobra, kot je bilo sprva načrtovano, saj vodstvo lige in sindikat igralcev še nista dosegla novega dogovora.

Strani se še vedno ne moreta dogovoriti, v kakšnem razmerju bodo lastniki in igralci razdelili prihodke, saj si vsaka prizadeva za čim večji delež.

Ta je bil v pretekli sezoni na strani igralcev (57:43), zdaj pa lastniki želijo večji delež. Igralci naj bi bili pripravljeni nekoliko zmanjšati svoj delež, vendar vseeno zahtevajo več kot polovico skupnega zneska (54,3% - 52,7%), kar je za predstavnike lige nesprejemljivo.

»Dokler ne bomo sklenili nove kolektivne pogodbe, se sezona ne bo začela. Vodstvo lige ne želi začeti tekmovanja pod obstoječimi pogoji, saj smo v zadnjih sedmih letih ugotovili, da sistem ne deluje tako, kot smo sprva pričakovali. Igralci v ligah NBA in NFL so ugotovili, da ni nepošteno, če bodo znižali svoje plače,« je povedal komisar lige Gary Bettman, ki je od svojega imenovanja leta 1993 dvakrat razglasil lockout.

Če strani želita, da se bo nova sezona začela nemoteno, bosta nov dogovor morali skleniti v manj kot 48 urah (do 23.59 v soboto), za kar pa je vse manj možnosti.

Na sredinem sestanku, ki se je nadaljeval v četrtek, je bilo sicer prisotnih več kot 275 igralcev, ki pa niso videli bistvenih napredkov pri dogovoru o novi kolektivni pogodbi. Do

Izjava komisarja lige Garyja Bettmana (v angleščini):