Markovičeva in Garnbretova z zmago in tretjim mestom navdušili v Kranju

Slovenska športna plezalka Mina Markovič si je zagotovila tudi skupno zmago v svetovnem pokalu, svojo že tretjo.

Objavljeno
15. november 2015 18.23
Posodobljeno
15. november 2015 20.05
plezanje
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Kranj - Sijajna slovenska športna plezalka Mina Markovič je na zadnji tekmi svetovnega pokala v Kranju, že jubilejni 20. na Gorenjskem, zopet poskrbela za praznik plezalnega športa. Na zadnji preizkušnji sezone v težavnosti je dosegla novo zmago in si z njo priskrbela tudi skupno zmago v svetovnem pokalu. S tretjim mestom je navdušila tudi šele 16-letna Janja Garnbret, ki je končala na tretjem mestu. Med obe Slovenki se je vrinila Avstrijka Jessica Pilz.

»Vse skupaj se je fenomenalno odvilo, za samo moje plezanje v finalu si še zdaleč nisem mislila, da bo to dovolj za zmago, ker res nisem zaključila tako, kot je treba zaključiti finalne smeri za najvišja mesta, zato mi vse skupaj pušča nekoliko grenek priokus, ampak vse skupaj pa je res fenomenalen zaključek sezone,« je za STA po zmagi povedala Markovičeva.

Ta se je s četrto zmago v Kranju izenačila s slovito Francozinjo Liv Sansoz, ki je bila na umetni steni dvorane Zlato polje najboljša med letoma 1997 in 2000. Uspeh ji je prinesel tudi skupno zmago, že njeno tretjo v bogati karieri. V končni deseterici se je znašla tudi mlada Janja Garnbret, ki je v Kranju po polfinalu celo vodila, v finalu pa priplezala do svojih tretjih stopničk v članski konkurenci. Dvema drugima mestoma je dodala še tretje, kar ji je prineslo skupno sedmo mesto v svetovnem pokalu. Tjaša Kalan je sezono sklenila na devetem mestu.

V finalu tekmovanja v Kranju je nastopil tudi Domen Škofic v moški konkurenci in zasedel končno peto mesto, s čimer se mu je izmuznila uvrstitev na stopničke v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. Je pa osvojil bronasto kolajno v kombinaciji treh disciplin, težavnosti, balvanih in hitrosti.

Zmage, že tretje zaporedne v Kranju, se je razveselil Čeh Adam Ondra, ki je osvojil tudi skupni seštevek svetovnega pokala. Drugo mesto je osvojil Kanadčan Sean McColl, na najnižjo stopničko zmagovalnega odra pa je stopil Avstrijec Jakob Schubert.

Markovičeva z novo sijajno sezono

Glavna junakinja dneva, 27-letna Mina Markovič, je letos na petih od skupno sedmih tekem stala na stopničkah, od tega štirikrat na najvišji. Najuspešnejša slovenska športna plezalka v zgodovini je naslovoma skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti v letih 2011 in 2012 dodala še tretjo lovoriko in s tem potrdila svoj primat v svetovni konkurenci.

Njena glavna tekmica v letošnji sezoni, Južnokorejka Jain Kim, je bila nazadnje četrta. Za tolažbo je osvojila zlato kolajno v kombinaciji, v kateri Markovičeva letos ni nastopila.