Srbi: ne morejo nas presenetiti!

Slovenski odbojkarji v Herningu začenjajo svoje peto evropsko prvenstvo z dvobojem z branilko naslova Srbijo.

Objavljeno
20. september 2013 09.19
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Z današnjim (17) dvobojem z branilci naslova Srbi se za slovensko odbojkarsko reprezentanco na Danskem in Poljskem začenja četrto zaporedno EP, peto doslej. Ambicije so visoke, začnejo se pri uvrstitvi v četrtfinale, kar je realno dosegljiv cilj, po drugi strani pa je res, da izbrane vrste tako izenačene kot tokrat že dolgo niso bile.

Slovenci in Srbi so se pomerili tudi že v rednem delu prejšnjega prvenstva na Dunaju, tedaj so s 3:1 zmagali poznejši prvaki, ki so v prvem nizu povsem sesuli tekmeca in ga pustili na deveti (!) točki, vsi ostali nizi so se končali na razliko.

V srbski izbrani vrsti je od takrat prišlo do menjave generacij. Poslovili sta se odbojkarski ikoni, podajalec Nikola Grbić in korektor Ivan Miljković, ki sta lahko sama potegnila voz iz blata, ko je bilo treba. Nekaj težav se je pojavilo pri iskanju Grbićevega naslednika na položaju organizatorja igre, saj sta edini pravi rešitvi z mednarodnimi izkušnjami brata Petković, medtem ko mladi val ne ponuja izstopajočih obrazov. Drugače je na korektorskem mestu, kjer je Saša Starović dobil vrhunsko konkurenco v 21-letnem Aleksandru Atanasijeviću, enem od dveh čudežnih dečkov srbske odbojke. Drugi je še najstniški sprejemalec Uroš Kovačević, ki pa ga je selektor Kolaković pustil doma, češ da bo bolj koristil mlajšim reprezentančnim selekcijam. Srbija ima vnovič najboljšo blokersko navezo na prvenstvu, Marko Podraščanin in Dragan Stanković sta povrhu klubska soigralca pri Macerati.

»Vemo, da je Slovenija dobro tehnično pripravljena in ambiciozna, želi pa si popraviti dosedanjo klavrno bero zmag na prvenstvih. Nabrušena je in motivirana, čaka nas zahteven dvoboj. Tako ali tako je prva tekma vselej najtežja,« je strnil srbski selektor in dodal: »Slabetovi fantje znajo igrati odbojko, slabši so pri sprejemu, a so uporni, potrpežljivi in izredno nevarni pri začetnem udarcu in bloku. Merijo visoko, a mi moramo še višje. Zoperstavili se jim bomo s kakovostjo, entuziazmom in pripadnostjo kolektivu.«

Bloker Dragan Stanković ima že vrh glave napovedi, da so Srbi brez Grbića in Miljkovića takoj za razred slabši: »Dajte no, že pred tremi leti smo bili v svetovni ligi tretji – brez njiju. Izkušeni smo in dovolj zreli, vse je v naših glavah. Ni nas strah lastne igre ali pristopa, če bomo začeli po dogovoru, se nimamo česa bati. Kot vselej so naši cilji najvišji. Trdo smo garali, pripravljalni obračuni pa so dokazali, da lahko upravičeno merimo visoko. Na papirju so vsi trije tekmeci iz naše skupine slabši od nas in nas ne morejo presenetiti, a moramo biti vseeno previdni. Nasprotniki bodo čakali vsak naš spodrsljaj.«

Slovenski podajalec Gregor Ropret je zadovoljen, da bodo prvi dvoboj igrali s favoriziranimi branilci naslova Srbi. »Vanj bomo lahko šli bolj neobremenjeni kot oni, ki morajo potrjevati doseženo izpred dveh let, torej je pritisk nanje večji. Če bomo igrali, kot znamo in kot smo nekajkrat tudi v pripravljalnem obdobju, če bo tudi dnevna forma na naši strani, je to lahko recept za presenečenje. Ključ do uspeha bo v našem servisu, še kako pomembna bo tudi naša povezava bloka in obrambe,« poudarja Ropret.

Neposredno v četrtfinale vodi prvo mesto v skupini, zadnji gre predčasno domov, druga in tretja reprezentanca pa v repešaž z ekipama iz skupine A.