»Švedinji bom pokazala, da sem tu jaz doma!«

Slovenska boksarka Ema Kozin danes prvič iz oči v oči s skandinavsko izzivalko Mario Lindberg.

Objavljeno
03. oktober 2019 06.00
Posodobljeno
03. oktober 2019 09.50
Ema Kozin je že opravila vizualizacijo dvoboja v Stožicah. FOTO: Miha Šimnovec
Ljubljana – Neporažena slovenska profesionalna boksarka Ema Kozin (17 zmag, 9 s k. o., 1 neodločen izid) že odšteva ure do današnjega soočenja, sobotnega uradnega tehtanja in nedeljskega obračuna v stožiški dvorani, v kateri se bo z izkušeno Švedinjo Mario Lindberg (18 zmag, 2 neodločena izida, 5 porazov) udarila za naslove svetovne prvakinje v supersrednji kategoriji (do 76,203 kg) po različicah WBF, WIBA, WIBF, GBU in IBA.

»Ne, nisem živčna. Nervoza se občasno pojavi le na novinarskih konferencah, takrat me malo stisne,« je priznala Kozinova, ki si je že zamislila scenarij, kako bi se moralo vse skupaj odvi(ja)ti v Stožicah. »Če sem iskrena, sem že opravila vizualizacijo borbe. Nobenih skrivnosti nimam, nasprotnici bom skušala vsiliti svoj slog boksa, ji pokazati, da sem jaz tu doma in da je to moj ring,« je poudarila 20-letnica iz Šmartnega ob Savi, ki bo svoji 22 let starejši tekmici iz Malmöja danes popoldne prvič zrla v oči.
 

Najraje bi šla že kar zdaj v ring


»Po uradnih podatkih je Maria malce nižja od mene (168 : 174 cm), če sodim po posnetkih njenih obračunov, ki sem si jih ogledala, pa je telesno zelo dobra in vzdržljiva boksarka. Ima čvrsto dvojno obrambo, v kateri se bom trudila najti luknje in jo prebiti. Skušala bom biti pametnejša od nje, jo prelisičiti in pripraviti do tega, da se bo odprla, da jo bom lažje zadevala,« je razkrila, kako se bo lotila tekmice s severa Evrope.

Z vsemi žavbami namazani Švedinji, ki ima za seboj več velikih dvobojev (večino je imela v Nemčiji, boksala pa je tudi v Memphisu, Washingtonu in Montrealu), ne bo dovolila, da bi jo potiskala pred seboj. To je Emin načrt A, s trenerjema Rudolfom Pavlinom in Redžom Ljutićem pa so za izkušeno Skandinavko skovali več strategij, po katerih bo posegala glede na potek dvoboja.

»Med obračunom, ki ga je konec junija s Kanadčanko Marie Eve Dicaire (16 zmag, brez poraza) izgubila po točkah, sem se prepričala, da se Lindbergova proti levičarkam ne znajde najbolje, kar bom skušala izkoristiti,« je napovedala Kozinova, ki si šteje v čast, da bo del borilno-rockovskega spektakla v Stožicah. Nastop slovenskih rockerskih legend bo sicer združil imena, kot so Tomi Meglič (Siddharta), Matjaž Jelen (Šank Rock), Eva Beus (Tabu), Sausages in še dve presenečenji, brez katerih si slovenskega glasbenega sveta ne moremo predstavljati.

»Najraje bi šla že zdaj v ring! Upam, da bom po borbi čim hitreje opravila z obveznostmi in šla potem v miru poslušat Siddharto. Odkar pomnim, sem njihova oboževalka, moja mami jih je, denimo, poslušala že pred mojim rojstvom,« je pribila Ema.
 

Tudi dvoboji v K1 in MMA


Od slovenskih boksarjev se bo to nedeljo (z začetkom ob 18. uri) v stožiški ring podal še Andrej Baković (9 zmag, 7 s k. o., brez poraza), ki se bo v obračunu supervelterske kategorije pomeril s Srbom Martinom Boškovićem (2 zmagi, 1 neodločen izid, 8 porazov), v K1 se bo predstavila Monika Kučinič (do 50,9 kg), ki se bo spoprijela z Italijanko Irene Roggio, v mešanih borilnih športih (MMA) pa bodo ob Bojanu Kosednarju (do 77 kg) naše barve branili še Nejc Preložnik (do 66 kg), Marko Vardjan (do 77 kg), Marko Drmonjič (do 87 kg), Matej Plavec (do 88 kg) in Tadej Dajčman (nad 100 kg). Iz različnih razlogov so na žalost svoje nastope odpovedali Tajda Ratajc, Lemmy Krušič in Jakob Nedoh.