Svetovna liga: slovenski odbojkarji vodilni tudi po drugem turnirju (VIDEO)

Izbranci selektorja Slobodana Kovača so za konec turnirja na Japonskem s 3:1 odpravili še Turčijo.

Objavljeno
11. junij 2017 18.07
J. P.
J. P.

Takasaki - Slovenski odbojkarji tudi po drugem od treh turnirjev rednega dela drugega kakovostnega razreda svetovne lige na Japonskem ostajajo vodilni na razpredelnici, pa čeravno so uvodnemu tekmecu Južni Koreji oddali točko (3:2), gostiteljem pa včeraj celo dve (2:3). Danes so imeli s Turčijo manj težav kot z neugodnima azijskima nasprotnikoma in so v petem dvoboju vpisali četrto zmago, tokrat s 3:1 (23, 22, -26, 21). Dišalo pa je že po tem, da naši fantje sploh ne bodo oddali niza ...

Po vodstvu z 2:0 so namreč tudi v tretjem delu nadaljevali navdahnjeno in imeli pred končnico zares udobno prednost petih točk (18:13), ki pa jih je očitno uspavala do te mere, da so tekmecu najprej dovolili, da jih je ujel, nato pa celo premagal na razliko in izvlekel še četrti niz, v katerem pa so se izbranci selektorja Slobodana Kovača mojstrsko pobrali iz zagate in spet dokazali, da niso zastonj na vrhu lestvice. Nekaj časa jim sicer ni dobro kazalo (15:17), v finišu pa se je v slogu pravega kapetana izkazal Tine Urnaut, ki je tedaj dve točki prispeval z napadoma, dve pa z blokoma, s katerim je tudi postavil piko na »i« zmagi.

Tudi sicer je bil Korošec, ki ga klubska pot v novi sezoni vodi iz Trentina v ravno tako zvezdniško Modeno, z 22 točkami, od tega petimi bloki, izjemno razpoložen, enako učinkovit je bil še drugi sprejemalec Klemen Čebulj ob kar 59-odstotnem napadu, medtem ko je pri tekmecih s podobno uspešnostjo (56 odstotkov) navduševal Gokhan Gökgöz, ki je prispeval 15 točk. Obe zasedbi sta zmogli po tri ase, v blokih so bili uspešnejši evropski podprvaki (11:8), ki pa so si po drugi strani privoščili tudi več neizsiljenih napak, kar 30 oziroma devet več kot Turki.

Zdaj Slovence prihodnji konec tedna čaka še zadnji turnir rednega dela v Egiptu, na katerem bodo na nasprotni strani mreže stali gostitelji ter evropski tekmeci Finci, s katerimi so se uvodoma v Južni Koreji že pomerili in zmagali (3:1), in Portugalci, od katerih so bili boljši v nedavnih stožiških kvalifikacijah za svetovno prvenstvo prihodnje leto. Na zaključni turnir četverice v Avstraliji se poleg gostiteljev, ki imajo vstopnico že v žepu, uvrsti še najboljša trojica po rednem delu tekmovanja.

»Povsem brez pomena bi bilo zdaj iskati izgovore. Prednosti sedmih točk, ki smo si jo priborili z odlično igro v prvem delu niza, enostavno ne bi smeli zapraviti in nato še izgubiti niza. Očitno nam v takih primerih pade zbranost in mislimo, da smo že končali delo, obenem pa nasprotnikom prek mreže pošiljamo lahke žoge in pustimo, da se zavihtijo v vodstvo,« je zmajeval z glavo Klemen Čebulj, ki je na turnirju v Takasakiju prispeval 55 točk, dve manj od Tineta Urnauta.

Slovenija : Turčija 3:1 (23, 22, -26, 21)

Dvorana Takasaki Arena, gledalcev 3800, sodnika Fadili (Mar) in Al-Zughaibi (SA).

Slovenija: Pajenk 8, Gasparini 14, Vinčič 4, D. Koncilja 8, J. Kovačič (L), Urnaut 22, Čebulj 22 - prva postava; T. Štern, Kozamernik 1, Šket 1; M. Kök, Štalekar, Toman (L) in Ropret niso igrali.

Turčija: Batur 3, Güngör 5, Gökgöz 15, Coşkun 11, Ekşi 3, Dengin (L), Koç 5 - prva postava; Yeşilbudak (L), Aydin 7, Matic 7, Yenipazar, Ünver 8; Toy in Bidak nista igrala.