Svoje preteklosti ne bi privoščil niti najhujšemu sovražniku

Kubanski boksarski šampion Erislandy Lara ne pričakuje lahke zmage nad Zavcem, čeprav stavnice pravijo drugače.

Objavljeno
24. november 2015 22.23
Miha Šimnovec, Miami
Miha Šimnovec, Miami

Miami – Erislandy Lara je proti Dejanu Zavcu velik favorit (na stavnicah je razmerje v povprečju 1:13). V tukajšnjih boksarskih krogih so prepričani, da bo 32-letni Kubanec z levo roko opravil s sedem let starejšim Slovencem in zanesljivo ubranil šampionska pasova. Toda »ameriški sen« ne pričakuje lahkega dela. Nasprotno; pripravljen je na težko borbo.

»Za obračun z Zavcem sem trdo garal. Med pripravami sem bil ves čas stoodstotno osredotočen na svojo nalogo, ker vem, kaj me čaka,« je v pogovoru za Delo uvodoma dejal Lara in pripomnil, da mu je trener Ronnie Shields, ki je – mimogrede – bdel že nad številnimi asi (med drugimi tudi nad Evandrom Holyfieldom in Mikom Tysonom), priskrbel odlične partnerje za »sparing«.

Z njihovo pomočjo se je izvrstno pripravil za dvoboj z 39-letnim Ptujčanom. »Ocenjujem, da sem v vrhunski formi, zato že komaj čakam, da se povzpnem v ring,« je dal zvezdnik, ki zadnja leta živi v Houstonu, jasno vedeti, da bi raje kot z besedami že govoril s pestmi. S Shieldsom sta si ogledala nekaj Zavčevih predstav in ga na ta način dobro proučila.

»Dejan se je že boril s tekmeci iz svetovnega vrha. Spoštujem ga in nikakor ne podcenjujem. Toda verjamem, da sva z Ronniejem skovala pravo strategijo zanj. Želim si potrditi, da sem najbolj vsestranski boksar v supervelterski kategoriji,« je poudaril Lara, trdno odločen ostati na vrhu neuradne svetovne lestvice (do 69,85 kg), na katerega se je zavihtel po nedeljskem točkovnem porazu Portoričana Miguela Cotta (40 zmag, 33 s k. o., 5 porazov) proti Saulu Alvarezu (46 zmag, 32 s k. o., 1 neodločen izid, 1 poraz).

Z mehiškim šampionom je julija lani v Las Vegasu po sporni sodniški odločitvi izgubil tudi sam z 1:2 (113:115, 115:113 in 111:117). »To je bila čista kraja; še večja, kot sem jo doživel ob porazu proti Paulu Williamsu (0:2; 114:116, 114:114 in 114:115),« se še zdaj počuti oškodovanega. Močno upa, da bo lahko krivico popravil v povratnem dvoboju, vendar pa Alvarez ni pretirano navdušen nad tem, da bi se še enkrat spoprijel z njim. Lara bi se takoj postavil po robu tudi še neporaženemu kazahstanskemu asu Genadiju Golovkinu (34 zmag, 31 s k. o.).

Toda najprej mora amaterski svetovni prvak iz Mianjanga '05 danes ponoči seveda preskočiti slovensko »oviro«. »Pričakujem, da bova dala oba od sebe svoj maksimum, kar je zagotovilo za vrhunsko predstavo,« je omenil in na vprašanje, kako se bo po njegovem razpletel obračun, odvrnil, da začnejo po nepisanem pravilu največji boksarji rasti nekje od šeste runde naprej. Predčasne zmage ni napovedal. »Ne bom lovil nokavta, ki ga ni mogoče izsiliti; ta se namreč zgodi sam od sebe. Boksal bom svojo borbo, kaj se bo iz tega izcimilo, pa bomo videli.«

Obračuna pred svojimi številnimi (kubanskimi) navijači se že neizmerno veseli. »Niti najmanj ne dvomim, da bodo moji rojaki poskrbeli za enkratno vzdušje na tribunah ter pokazali, kako veliki boksarski navdušenci in poznavalci s(m)o,« računa z bučno podporo Lara, ki o preteklosti ter svojem prebegu leta 2008 iz Kube v Nemčijo in od tam v ZDA ni želel preveč govoriti. »To je dolga zgodba, ki je ne bi rad pogreval. Kar sem doživel, niti najhujšemu sovražniku ne bi privoščil, zato sem zdaj toliko bolj vesel, da lahko živim in boksam v Ameriki.«