Takšna priložnost se zlepa ne bo več ponovila

Stožice bodo od danes do nedelje gostile kvalifikacijski turnir za SP. Za začetek ob 17.30 proti gruzinski neznanki.

Objavljeno
23. maj 2017 23.54
Odbojkarska tekma moške reprezentance Slovenije in Srbije pred bližajočim kvalifikacijskim turnirjem za svetovno prvenstvo. Šoštanj, Slovenija 20.maja 2017. [odbojka,reprezentance,športniki,Urnaut Tine,Gasparini Mitja,Kozamernik Jan,Kovačič Jani]
Janez Porenta
Janez Porenta

Ljubljana – »Pred nami je brutalen turnir s petimi dvoboji v petih dneh, kar je za druge športe nepredstavljivo. Naš cilj je neposredna uvrstitev na SP, za kar pa bo treba petkrat zmagati,« pred turnirjem kvalifikacij za SP 2018 v odbojki, ki ga bodo Stožice gostile od danes (ob 17.30 bo Slovencem nasproti stala Gruzija) do nedelje, napoveduje slovenski kapetan Tine Urnaut.

V slovenskem taboru so si enotni: takšne priložnosti za dosego doslej neuresničenega cilja, nastopa med svetovno elito, kot se ponuja letos, zlepa ne bo več. Prva prednost ekipe novega selektorja Slobodana Kovača je njena kompaktnost, saj že nekaj let igra domala nespremenjena; druga je domač, stožiški parket, tretja pa vsaj na papirju ugodna kvalifikacijska skupina s premagljivimi nasprotniki, ki so na evropski lestvici vsi – z izjemo Belgije, ki je osma – uvrščeni nižje od enajste Slovenije. Portugalska drži 17., Latvija 25., Izrael 29. in Gruzija zgolj 44. mesto med 49 izbranimi vrstami s stare celine.

Prvi resen izziv bo petkov obračun s Portugalci, ki so padli že v prejšnjih kvalifikacijah in so »stalna stranka« slovenskih odbojkarjev, s katerimi se bodo poleti udarili tudi v drugem kakovostnem razredu svetovne lige. Ekipa je nekoliko spremenjena, v njej ni več prvega podajalca Nuña Pinheira in starega korektorskega mačka Huga Gasparja. Najzahtevnejši zalogaj pa bo za gostitelje turnirja prišel za konec, v nedeljo bodo na nasprotni strani mreže stali Belgijci, ki sodijo v isti kakovostni rang kot Slovenci, od katerih so bili nazadnje boljši v skupinskem delu predlanskega EP, na katerem pa se je nato četa Andree Gianija prebila v finale, belgijska – po novem jo vodi razvpiti selektor Vital Heynen – pa je končala v repešažu pred četrtfinalom po porazu z Nemci.

»Res je, nevarni bodo predvsem Portugalci in Belgijci, sploh slednji so vselej v vrhu, njihovo kakovost, borbenost in nepopustljivost smo na svoji koži občutili na zadnjem EP, ko so nas premagali. Tudi če vodijo z 2:0 v nizih, dajo še vedno vse od sebe in ostanejo trdoživi. Proti njim se vidim v 'mini finalu' za uvrstitev na SP. Tudi oni imajo generacijo, ki je že dolgo skupaj, prav tako igralce, ki nosijo pomembne vloge v svojih klubih. Zagotovo bo težko, a imamo kakovost in smo jih zmožni premagati, navsezadnje igramo pred domačim avditorijem,« pritrjuje podajalec Dejan Vinčič.

»Kvalifikacije za SP so letošnja prioriteta, tudi zato, ker igramo doma, nato že hitro pride svetovna liga, za pripravo za EP pa bomo imeli dovolj časa. Zanima nas rezultat. Ne bom bežal pred odgovornostjo in iskal alibijev. Igralski kader je kakovosten, tudi jaz sem, zato moramo meriti najvišje. Kvalifikacije so prvi cilj, storiti moramo vse, da ga dosežemo. Podcenjevali ne bomo nikogar, tudi proti zasedbam, ki so manj kakovostne od nas, bomo igrali na vso moč, morda pa bomo v prvih obračunih lahko spočili nosilce in skrili kako taktično zamisel pred ključnimi tekmami,« poudarja selektor Kovač.