Taljat in Božič svetovna prvaka

Kanuistični dvojec Sašo Taljat/Luka Božič je slavil na svetovnem prvenstvu v Deep Creeku.

Objavljeno
21. september 2014 19.18
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Deep Creek - Slovenski kanuistični dvojec Sašo Taljat/Luka Božič je z izjemnim veslanjem osvojil naslov svetovnega prvaka v slaomu na divjih vodah.

Taljat in Božič sta se v finale uvrstila z drugim časom (120.68), nato pa sta v boju za odličja veslala še dve sekundi hitreje in s časom 118.43 ugnala vso konkurenco. Na drugem mestu sta končala Francoza Pierre Pico in Hugo Biso, ki sta zmago zapravila z dotikom vrat (+1.17), tretja sta bila Slovaka Ladislav Škantar in Peter Škantar (+4.35).

»Po polfinalu sva imela dovolj časa za premislek, dobro smo izbrali taktiko za 19. vrata, kolikor vem, sva jih edina odpeljala po levi strani, drugi so glede na naju izgubljali in to se nama je obrestovalo. Ko sva prečkala ciljno črto, sva le počakala na rezultate in res sva zadovoljna. Kot sem videl z vode, je bilo vse čisto, odpeljala sva brez večjih težav in mislim, da sva zasluženo zmagala,« je povedal Taljat.

Drugi član zmagovalnega dvojca Božič je dodal: »Danes sva pokazala najboljšo vožnjo v tej sezoni, s katero sva si priveslala naslov svetovnih prvakov. Po kvalifikacijah smo videli, kako so vozili drugi, sama pa sva odpeljala še bolje in še bolj hitro. Na SP se mora poklopiti, na koncu odločajo dnevi pred tekmo, izkušnje in skupno preveslani kilometri. Letos smo dobro naredili, da smo izpustili eno tekmo svetovnega pokala, saj sem se tukaj res dobro počutil, tako v C-1 kot v C-2. Mislim, da bomo tudi naprej tako delali.«

V finalu sta razočarala Nemca Franz Anton in Jan Benzien, ki sta imela najboljši čas polfinala, nato pa v odločilni vožnji prejela pribitek 52 sekund in končala na desetem mestu (+49.63).

Terčeljeva in Kragljeva brez finala

Taljat in Božič sta bila edina slovenska predstavnika v današnjih vožnjah, saj sta bili kajakašici Eva Terčelj in Urša Kragelj prepočasni v polfinalu. Terčeljeva je bila s pribitkom štirih sekund na 18. mestu, Kragljeva pa je prejela pribitek 52 sekund in končala na 28. mestu.

Svetovna prvakinja je postala Avstralca Jessica Fox (114.01), srebro je osvojila Britanka Fiona Pennie (+0.96), bron pa Nemka Melanie Pfeier (+6.00).

Kajakašice četrte

V Deep Creeku so danes nastopile tudi kajakašice Eva Terčelj, Urša Kragelj in Ajda Novak, ki so bile četrte na ekipni tekmi. Zmagale so Francozinje s časom 132.47, druge so bile Avstrijke (+6.99), tretje pa Slovakinje (+7.84).

Sloveniji tri odličja

Slovenska reprezentanca v slalomu na divjih vodah je na svetovnem prvenstvu osvojila tri odličja. Pri dveh je bil udeležen kanuist Benjamin Savšek, ki je med posamezniki osvojil srebro, na tekmi ekip pa je združil moči z Luko Božičem in Anžetom Berčičem ter priveslal do brona. Slovenski izkupiček sta z današnjo zmago zaokrožila Božič in Sašo Taljat.

 

Rezultati SP

C2, finale (m)

1. Luka Božič/Sašo Taljat (Slo) 118.43 (0)

2. Pierre Pico/Hugo Biso (Fra) +1.17 (2)

3. Ladislav Škantar/Peter Škantar (Slk) +4.35 (0)

 

K1, finale (ž)

1. Jessica Fox (Avs) 114.01 (0)

2. Fiona Pennie (VB) +0.96 (0)

3. Melanie Pfeifer (Nem) +6.00 (0)

 

K1, finale ekip (ž)

1. Francija 132.47 (2)

2. Avstrija +6.99 (4)

3. Slovaška +7.84 (4)

4. Slovenija +8.21 (4)