Tanja Žakelj zmagovalka svetovnega pokala

Gorska kolesarka Tanja Žakelj dan pred svojim 25. rojstnim dnevom s šestim mestom v Hafjellu kronala odlično sezono.

Objavljeno
14. september 2013 15.34
Š. Ro., J. P. Delo.si
Š. Ro., J. P. Delo.si

Hafjell - Tanja Žakelj se je vpisala v zgodovino slovenskega gorskega kolesarstva. S šestim mestom v zadnjem dejanju sezone na Norveškem si je namreč zagotovila zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v olimpijskem krosu.

Njena najbližja tekmica v boju za končno lovoriko, Čehinja Katerina Nash je pred dirko za Ledinčanko, ki bo jutri napolnila 25 let, zaostajala 85 točk, tokrat pa dirko končala šele kot enajsta. Žakljeva je dobro izpolnila svojo nalogo in jo ves čas nadzorovala. Po štartu je sicer nekaj časa sledila vodilni skupini, a se nato oddaljila na osmo mesto. Boljša je bila spet v zadnjem delu dirke in sezono sklenila na šestem mestu. Na koncu se ji je v skupni razvrstitvi nabolj približala Eva Lechner, ki je današnjo dirko končala na drugem mestu. Zmage se je veselila Rusinja Irina Kalentijeva. Tretja pa je bila nova-stara svetovna prvakinja, Francozinja Julie Bresset. Druga slovenska predstavnica Blaža Klemenčič (Calcit Bike Team) je danes končala na 30. mestu.

Najtežja dirka v karieri

»Zmagovalka svetovnega pokala, kako čudovito se to sliši. Pred sezono nisem mogla pričakovati takšnega uspeha. Ta dirka je bila najtežja v moji karieri, na meni je bilo veliko pritiska. Toda skušala sem ostati osredotočena na svojo dirko. To, kar mi je uspelo, je nekaj neverjetnega,« je takoj po dirki povedala odlična slovenska kolesarka, ki je skupno razvrstitev dobila s 1080 točkami, Lechnerjeva je za njo zaostala za 120 točk (960), Nasheva pa 125 (955).

Žakljeva si je v tej sezoni na vseh preizkušnjah olimpijskega krosa, razen zadnje v Hafjellu, zagotovila uvrstitev na zmagovalni oder, na katerem v svetovnem pokalu v gorskem kolesarstvu stoji prvih pet tekmovalk. Uvodoma je bila v Albstadtu četrta, nato je nanizala zmagi v Novem Mestu (tam je tudi oblekla belo majico vodilne) in Val di Soleju, v Vallnordu je bila peta, v Mont-Sainte-Anne pa tretja. Vmes je odlično sezono zapečatila še z naslovom evropske prvakinje v Bernu, ni pa se ji izšlo na svetovnem prvenstvu v Pietermaritzburgu, kjer je po padcu ostala brez pričakovanega odličja na petem mestu.

Šesto mesto na zadnji dirki je tako njena najslabša uvrstitev v sezoni, a prineslo ji je tudi zgodovinski uspeh. A kot je priznala, je bila to tudi najtežja dirka v njeni karieri. »Težko je bilo zaradi visokih pričakovanj in pritiska. Poleg tega mi danes razmere niso ustrezale, bolje tekmujem v toplem vremenu. Dekleta, ki morda na začetku sezone niso blestela, so bila spredaj. Težko je vso sezono vzdrževati tako visok ritem,« je še priznala Žakljeva.

Ekipa zadetek v polno

Po prihodu v cilj je najprej padla v objem vodji ekipe Unior Tools Tinetu Mahkovcu, ki je tudi eden zaslužnejših za njen izjemen napredek v tej sezoni. Ekipa, ki je doslej večinoma združevala le tekmovalce v spustu, jo je spomladi, ko je še bila brez kluba, vzela pod svoje okrilje. Četudi olimpijski kros še ni bil v njihovem načrtu za to sezono, so se zavedali njenega potenciala in ji zlasti z mehanikom Rokom Jurco zagotovili odlične razmere za delo. Žakljeva se je na treningu z njimi močno izboljšala na bolj tehničnih in nevarnejših delih, skupaj z odličnim vzdušjem in domačim okoljem pa je bila formula za uspeh zapisana. Za zaupanje se jim je hitro oddolžila, že na drugi dirki v sezoni je postala prva slovenska zmagovalka dirke svetovnega pokala.

»Pravzaprav še dobro ne dojemam, kaj mi je uspelo. Lahko le upam, da bom v tem stilu nadaljevala kariero. Mlada sem še, pred menoj je še veliko priložnosti, ki se jih že izjemno veselim,« je še dejala kolesarka z Ledin nad Idrijo, od koder je tudi na Norveško pripotovala skupina njenih zvestih navijačev. Spremljali so že njene uspehe v mladinski konkurenci, kajpak so želeli biti zraven ob njenem vzponu na svetovni vrh. Praznovanje bo skupaj z njenim 25. rojstnim dnem, še kako veselo.

»Navijači so mi zelo pomagali, slišala sem jih na celi progi. Bodrili so me in me spodbujali, dali so mi še tiste dodatne atome moči, da sem prilezla na šesto mesto. Sama pri sebi bi se morda zadovoljila že z osmim, ker bi še vedno zmagala v pokalu, vendar sem se osredotočila na dirko in iz sebe iztisnila kar mi je še ostalo. Velike zasluge za današnji uspeh gredo tako ekipi Uniorja in vsem navijačem,« se je svojim navijačem za uspeh zahvalila slovenska junakinja.