Teja opustila misel na kolajno, Sašo nikakor ne

Teja Belak in Sašo Bertoncelj danes v finalu evropskega prvenstva v gimnastiki.

Objavljeno
21. april 2017 23.33
Sašo Bertoncelj,slovenska reprezentanca v športni gimnastiki,Ljubljana Slovenija 07.04.2016 [Portret]
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Najboljša slovenska telovadca, Teja Belak in Sašo Bertoncelj, sta tudi na evropskem prvenstvu v Cluju pokazala, zakaj velja na tovrstnih tekmovanjih (skoraj) vedno računati nanju. Zagotovila sta si nova finalna nastopa, izhodišči pa se zdita kar precej različni. Veliko višje načrte ima Bertoncelj na konju z ročaji, Belakova pa bo na preskoku stavila na sproščenost.

Bertoncelj je že pred odhodom na EP jasno in glasno povedal, da je njegov cilj kolajna. Belakova je o njej govorila malce bolj posredno – da si želi izboljšati svojo najboljšo uvrstitev doslej, ki pa je 4. mesto –, v Romuniji pa nekoliko spremenila razmišljanje. Ugotovila je namreč, da imata njena skoka prenizki izhodiščni oceni (15,400 in 15,000), da bi se lahko vmešala v boj za najboljšo trojico. S precej idealnim nastopom je namreč v kvalifikacijah zasedla 5. mesto, pri čemer lahko štiri tekmice v finalu pokažejo težje skoke, kot so jih v četrtek, medtem ko je sama že pri maksimumu ...

»Moj adut bo vsekakor sproščenost, saj se zavedam, da so tekmice na papirju boljše. One bodo precej bolj pod pritiskom in morda se tu skriva moja priložnost, sicer pa kolajna ni realna,« pravi Belakova, ki se tako nadeja čim boljšemu nastopu, dan med kvalifikacijami in finalom (danes okoli 13. ure po srednjeevropskem času) pa je izkoristila še za zadnje piljenje izvedbe.

V drugačnem položaju je Bertoncelj, ki se je v kvalifikacijah, v katerih je za konja poprijelo kar 99 telovadcev – za dva skoka in s tem boj za finale na preskoku se je denimo pri ženskah odločilo le 17 tekmovalk –, znebil kar nekaj neugodnih tekmecev. Denimo nekdanjega svetovnega podprvaka in bronastega s SP na tem orodju Cyrila Tommasona, nekdanjega olimpijskega podprvaka Filipa Udeta, tudi Zoltana Kallaija, ki je pogosto blizu finala največjih tekmovanj, olimpijski prvak in podprvak iz Ria Max Whitlock in Louis Smith pa sta se tako ali tako odločila, da v prvem delu sezone ne bosta nastopala.

»Ob prvem pogledu na seznam finalistov me je prevzelo zadovoljstvo, a potem sem vendarle ugotovil, da bo to dobra, močna, zanimiva tekma. Da, nekaj kakovostnih konjenikov manjka, a tu so drugi, sploh pa sem zadnje čase sam sebi največji tekmec. Če nastopim slabo, je povsem vseeno, kdo je še v finalu,« razmišlja Bertoncelj, ki je svojo zadnjo (skupno drugo) kolajno na EP osvojil pri romunskih sosedih Bolgarih, na prvenstvu stare celine 2014 v Sofiji.

Priložnost za novo se mu vsekakor ponuja, v bistvu je razred zase zgolj Krisztian Berki, ki je bil najboljši v kvalifikacijah in velja za najboljšega konjenika v zgodovini. Tudi on sicer ni imun na napake, a je absolutni favorit, boj za ostali dve mesti na odru za zmagovalce se zdi odprt, najmanj možnosti imata Oliver Hegi in Ferhat Arican, bržčas tudi Oleg Vernjajev, ki je včeraj z zmago v mnogoboju potrdil status najboljšega evropskega telovadca. Z Bertoncljem naj bi se za kolajno borili David Beljavski, ki brani srebro z lanskega EP, branilec naslova Harutjun Merdinjan, nikdar pa ne gre odpisati Hrvata Roberta Seligmana.

»Kolajna ostaja moj cilj in če je ne bom osvojil, bom vsekakor slabe volje, ker vem, da sem jo sposoben doseči. Bo pa moj nastop moral biti boljši, kot je bil v kvalifikacijah, to je jasno,« še pravi pred današnjim finalom (okoli 13.30) Bertoncelj, ki je bil sicer v kvalifikacijah tretji, za Berkijem in Beljavskim.