Telovadci preizkusili tekmovališče EP

Največ možnosti za še en nastop v finalu imata Sašo Bertoncelj in Rok Klavora.

Objavljeno
17. april 2017 20.11
iza-Gimnastika
A. V., STA
A. V., STA
Cluj-Napoca - Telovadci so danes prvič preizkusili tekmovališče dvorane Polyvalent v romunskem Cluju-Napoci, kjer ta teden poteka evropsko prvenstvo v športni gimnastiki. Slovenski tabor je bil po tako imenovanemu podij treningu zadovoljen. Kvalifikacije telovadce čakajo v sredo.

Čez dva dni boj za finale osmerice čaka Saša Bertonclja na konju z ročaji, Alena Dimica na bradlji in drogu ter Roka Klavoro in Žigo Šilca na parterju.

Največ možnosti za še en nastop imata finalist lanskega EP v Bernu Bertoncelj ter osmoljenec prvenstva v Švici Klavora, ki je tekmovanje končal na 10. mestu, brez finala je ostal po zadnji skupini nastopajočih.

Slovenski telovadci so v drugo najbolj poseljeno mesto Romunije prispeli v soboto, v nedeljo so že vadili, danes pa so dvorano Polyvalent in orodje prvič okusili na podij treningu.

Zadnji slovenski finalist in dobitnik medalje - leta 2014 je bil v Sofiji tretji - Bertoncelj se je po preizkusu orodja le malce hudoval nad mladci, kot jih je poimenoval. "Super je bilo, občutek je bil dober, želel sem narediti čim bolj realno, kot bom na tekmi. Nekaj napak je še, ki jih je treba popraviti. Redkokdaj se zgodi, da prideš dvakrat, trikrat na vrsto. Malo so me razjezili tile mladci, ki kažejo mišice, namesto, da bi trenirali."

"V redu, kar zadovoljen sem. Moram narediti bolj čisto, povezati dva elementa, seskok pa je bil dober. Nisem se počutil 100-odstotno. Na bradlji sem šel 's prve' v vajo, v ogrevalni dvorani so namreč pokvarili bradljo. Občutek je dober, komaj čakam, da bo tekma. Čez dva dni moram dati iz sebe maksimum," je po obeh nastopih bil komentar Dimica.

"Nisem zadovoljen, lahko bi naredil lepše. Že v Ljubljani sem si nabil palec na nogi, je vse slabše, zdaj je še zatekel. Ovira me, saj ves čas razmišljam, kako odriniti, kako pristati ... Stisnil bom zobe in bo kar bo," je povedal Klavora. Lanski zmagovalec svetovnega pokala na parterju bo letos prvič nastopil na večji tekmi prav v Cluju, saj je svetovna pokala v Dohi in Bakuju izpustil zaradi poškodbe stegenske mišice.

"Vse je bilo v redu. Tu ni tako pomembno, kako znam. Malo sem želel preizkusiti nekatere stvari, pri kakšnem skoku sem se malo prehitro odprl. Parter mi odgovarja, na tekmi pa se mora malo 'poklopiti' za končni rezultat," je menil Šilc.

Telovadke podij trening čaka v torek, kvalifikacije pa v četrtek. Nastopile bodo Teja Belak in Tjaša Kysselef na parterju ter Lucija Hribar v mnogoboju na vseh štirih orodjih.

V Cluju bosta nato v petek finala posamičnega mnogoboja, v soboto in nedeljo pa finali po orodjih. Zanimanje za tekmovanje je zelo veliko, organizatorji so že vmes sporočili, da vstopnic za finale ni več na voljo.

EP bo prvo veliko mednarodno tekmovanje v novem olimpijskem ciklu, v Romuniji bo nastopilo 37 reprezentanc oziroma 274 telovadcev, od tega 168 moških in 106 žensk. Med številnimi zdajšnjimi in nekdanjimi evropskimi ter svetovnimi prvaki bodo tudi olimpijski zmagovalci Grk Eleftherios Petrounias, Ukrajinec Oleg Vernjajev, Madžar Krisztian Berki in Nizozemka Sanne Wevers.