Thomas Bach novi predsednik MOK

Jacquesa Roggeja je na mestu predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja zamenjal Nemec Thomas Bach.

Objavljeno
10. september 2013 19.37
Argentina IOC Meetings
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Buenos Aires - Na 125. skupščini Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) so izvolili novega predsednika. To je postal Nemec Thomas Bach, 59-letni pravnik in predsednik nemškega olimpijskga komiteja. Kot deveti predsednik MOK bo nasledil Belgijca Jacquesa Roggeja, ki je predsedoval zadnjih 12 let.

Za mesto predsednika se je potegovalo šest kandidatov, največ doslej. Med njimi so bili Ukrajinec Sergej Bubka, z 49 leti najmlajši kandidat, med katerimi pa je imel daleč največje športnih uspehov, 60-letni portoriški bančnik Richard Carrion, ki ima tudi državljanstvo ZDA, Singapurec Ser Miang Ng, 64-letni diplomat in poslovnež, Švicar Denis Oswald, 67-letni pravnik in nekdaj bronasti olimpijec v veslaškem četvercu, ter 66-letni Tajvanec Ching-Kuo Wu, po poklicu arhitekt.

Bach je tako dočakal dolgoletne sanje, da doseže najvplivnejše mesto v športni politiki. Je sicer prvi nekdanji olimpijski zmagovalec med predsedniki. Zlato kolajno je osvojil na OI leta 1976 z nemško sabljaško ekipo. Zadnja leta je aktivno deloval kot podpredsednik MOK in bil že več let prvi favorit za Roggejevega naslednika.

»Zavedam se, kakšno odgovornost prevzemam na tej poziciji, toda zelo sem vesel, da sem dobil priložnost. Hvala vam iz dna srca, izkazali ste mi veliko zaupanje. Tudi sam močno spoštujem svoje protikandidate in se veselim dela z vami. Po izvolitvi pa bom svoja načela iz predvolilnega boja spremenil tudi v prakso: enakost v različnosti,« je povedal po razglasitvi.

Bach v svojem programu pa ni dajal lažnih predvolilnih obljub. Vseskozi je zagovornik športnikov in njihovih pravic, zavzemal se za omejitev stroškov iger, pri čemer naj bi te postale bolj dostopne za številna mesta po svetu. Nekoliko je njegovo kandidaturo zasenčilo poročilo o sistematični zlorabi dopinga v Zahodni Nemčiji, čeprav je bil prav on tisti, ki je zahteval preiskavo dogodkov.

Do položaja je Bach prišel že po dveh krogih glasovanja. Delegati so mu namenili 49 glasov, še najbližje mu je bil Carrion z 29, vsi drugi pa so jih dobili manj kot deset. Med najbolj razočaranimi je bil Bubka, ki je kljub športni slavi dobil le štiri glasove, vseeno pa je premagal Ching-Kua, slednji je izgubil že v prvem krogu.

OKS pozdravil imenovanje Bacha

Tjaša Andree Prosenc, ki je od ustanovitve članica izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), in Janez Kocijančič, prav tako od ustanovitve OKS predsednik te organizacije, sta pozdravila izvolitev Bacha za predsednika MOK.

»Bacha izjemno cenim, je bil vrhunski športnik in je izvrsten pravnik. Dolga leta je prisoten v mednarodnem olimpijskem gibanju, zlasti pomembno pa je, da je bil dolgo v Casu. Upam, da bo v Mok prinesel nov veter in nove ideje. Olimpijsko gibanje je zelo uspešno in univerzalno, ima več članic, kot Združeni narodi. Toda organi, ki ga vodijo, so zelo okosteneli. Mok je edina velika mednarodna organizacija, ki se voli znotraj same sebe in je tako zelo zaprta. To zahteva tehten premislek,« je ocenil Kocijančič.

»Zelo sem vesela in ponosna, ker mu je uspelo. Vodenje Moka je ostalo v Evropi in v športu. Ostali kandidati razen Sergeja Bubke niso bili uspešni športniki, so vse drugo, denimo bankirji ali diplomati. Bach pa je vse svoje življenje posvetil športu in je zelo uspešen v športni arbitraži,« je menila Andree Prosenčeva, ki je članica predsedstva Mednarodnega arbitražnega razsodišča za šport (CAS), kjer je doslej deloval tudi Bach.

»Skupaj že 19 let sodelujeva v predsedstvu CAS. Je zelo korekten kolega in je bil doslej tudi uspešen podpredsednik Moka. Gotovo je bil v tem trenutku najboljša izbira. Ta izvolitev prinaša red, strogo disciplino in dosledno spoštovanje etike. Prinaša boj proti dopingu in vsem oblikam goljufanja v športu, tudi na ravni športnih stav. Mislim, da je zelo podoben Jacquesu Roggeju, dosedanjem predsedniku MOK. Osebno skromen človek, ki je vse življenje garal in delal. Ne gre za nekoga, ki bi na športu neprimeren način vodil to nevladno športno organizacijo,« je Bacha opisala Andree Prosenčeva.