Tina Trstenjak druga v Tokiu

V finalu grand slama na Japonskem je morala vodilna judoistka sveta premoč priznati Nemki Martyni Trajdos.

Objavljeno
05. december 2015 10.44
afp/GAMES-EUR-2015-JUDO
J. P.
J. P.

Tokio - Slovenska judoistka Tina Trstenjak, vodilna s svetovne jakostne lestvice, nadaljuje prepričljive predstave na mednarodnih tekmovanjih v kategoriji do 63 kilogramov. Na grand slamu v Tokiu z nagradnim skladom 154.000 ameriških dolarjev je po finalnem porazu s staro znanko, 26-letno Nemko Martyno Trajdos, zmagovalko letošnjih evropskih iger v Bakuju, osvojila drugo mesto.

Finalni obračun je svetovna prvakinja sicer dobro odprla, z metom ob polovici borbe je vodila z minimalno prednostjo juke, nato pa po napaki padla na hrbet, tekmica je prišla do končnega prijema osaekomi in se veselila zmage za ipon. Pred tem je varovanka trenerja Marjana Fabjana odpravila Švedinjo Anno Bernholm, Britanko Alice Schlesinger in v polfinalu še Rusinjo Jekaterino Valkovo.

Dvoboj Trstenjakove in Trajdoseve je bil repriza finala letošnjih evropskih iger, vnovič je bila uspešnejša Nemka, ki se je Tini maščevala za oktobrski poraz v polfinalu grand slama v Parizu. Današnji obračun je bil že njun enajsti medsebojni, Slovenka še vedno vodi s 7:4 v zmagah.

Dobro je nastopil tudi nekdanji evropski prvak Rok Drakšič, ki je med 53 borci v kategoriji do 73 kilogramov zasedel peto mesto. Uvodoma je izločil predstavnika ZAE Vadima Bocana in Španca Javierja Ramireza, nato pa pokleknil pred Gruzijcem Nugzarijem Tatalašvilijem. V prvi borbi repešaža je bil boljši od Belgijca Dirka van Tichelta, v drugi pa je premoč priznal Rusu Musi Moguškovu. Drakšič je bolje začel, pobegnil z metom za vazari, nato pa pobudo prepustil tekmecu in po dveh minutah in četrt padel na ipon.

Med borkami ddo 70 kilogramov je nastopila še Anka Pogačnik, ki je uvodoma ugnala Belgijko Roxane Taeymans, nato pa ni nudila zadostnega odpora Japonki Čizuru Arai. Že včeraj je deveto mesto vpisal Matjaž Trbovc (do 60 kg), medtem ko je Adrian Gomboc (do 66 kg) ostal brez uvrstitve. Jutri bosta na tatamije stopila še Ana Velenšek (do 78 kg) in Mihael Žgank (do 90 kg).