Tina Trstenjak peta, Jesenku Četiću deveto mesto in pretres možganov

Slovenska judoistka Tina Trstenjak si je na SP priborila peto, Jesenko Četić pa deveto mesto.

Objavljeno
29. avgust 2013 17.30
JUDO-BRAZIL-IJF-CHAMPIONSHIP
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec

Rio de Janeiro - V dvorani Maracanãzinho je danes potekal četrti tekmovalni dan 28. svetovnega prvenstva v judu. Med nastopajočimi sta bila tudi Tina Trstenjak (do 63 kg), ki je bila peta, ter Jesenko Četić (do 81 kg), ki je bil deveti.

Olimpijin judoist Jesenko Četić, sicer klubski kolega Vlore Bedžeti (do 57 kg), ki se je sinoči ovenčala z bronasto kolajno, je v uvodnem krogu poskrbel za prvovrstno senzacijo, potem ko je z Japoncem Keito Nagašimo izločil enega od favoritov kategorije do 81 kilogramov.

Ljubljančan je napredoval zavoljo manjšega števila kazni (1:2). V drugem krogu je nato po poltretji minuti na bok (7:0) vrgel Kolumbijca Felipeja Pinedo in met povezal s končnim prijemom (10:0). Na ta način se je Četić uvrstil v osmino finala, v katerem se je že po pičlih dvanajstih sekundah sam znašel na hrbtu, na katerega ga je ekspresno spravil Avstrijec Marcel Ott. Pri tem je judoist Olimpije, ki je prvenstvo končal na devetem mestu, staknil neprijeten udarec v glavo in z njim tudi pretres možganov, zaradi katerega sprva ni točno vedel, kje je. Na pomoč so hitro priskočili zdravniki, ga pregledali v reševalnem vozilu, nakar sta s trenerko Olgo Štirba hitro zapustila dvorano.

Trstenjakova v boju za bron

Zmagovito je začela tudi Tina Trstenjak (do 63 kg), ki ji napotke ob blazinah deli olimpijska prvakinja Urška Žolnir. Potem ko je bila judoistka celjskega kluba Z'dežele Sankaku v uvodnem krogu prosta, je v drugem prepričljivo ugnala Avstrijko Kathrin Unterwurzacher (7:0).

V osmini finala je bila s 3:0 v kaznih boljša od Ukrajinke Svitlane Čepurine, nakar je morala priznati premoč izkušenejši Yarden Gerbi. Izraelka jo je po slabih dveh minutah vrgla za ippon (0:10) in napredovala v polfinale, medtem ko se je Trstenjakova morala boriti v repešažu. Slovenka je tam s končnim prijemom (10:0) osem
sekund pred koncem premagala Japonko Miki Tanaka in si zagotovila obračun za bronasto kolajno.

V dvoboju za 3. mesto je Tina Trstenjak že po minuti in 23 sekundah izgubila s Francozinjo Gevrise Emane ter pristala na petem mestu.

»Nisem najbolj zadovoljna, čeprav je peto mesto lep rezultat, je to še vseeno daleč od tretjega mesta, kolajne ni. Današnje borbe so bile sicer v redu, ne čisto vse, a imam še čas. Borba za bron je bila težka, nasedla sem nasprotnici, ki me je dobila na mojo napako,« je dejala Trstenjakova.

V petek bo v dvorani Maracanazinho še zadnji slovenski nastop, v kategoriji do 78 kg se bo borila Ana Velenšek, čigar nasprotnica bo Britanka Natalie Powell.


Izidi SP v judu

Moški do 81 kg:

1. Loic Pietri (Fra)

2. Avtandili Črikišvili (Gru)

3. Ivan Vorobjev (Rus)

. Alain Schmitt (Fra)

...

9.-16. Jesenko Četić (Slo)

 

Ženske do 63 kg

1. Yarden Gerbi (Izr)

2. Clarisse Agbegnenou (Fra)

3. Gevrise Emane (Fra)

. Anicka van Emden (Niz)

5. Kana Abe (Jap)

. Tina Trstenjak (Slo)