Tokič samozavestno v posamični del EP

Prvi slovenski adut na EP v namiznem tenisu Bojan Tokič meni, da je končno 18. mesto v ekipnih bojih povsem realna uvrstitev.

Objavljeno
08. oktober 2013 13.04
vidic tokič
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Dunaj - Končan je ekipni del evropskega prvenstva v namiznem tenisu v avstrijskem Schwechat. Slovenska moška reprezentanca je osvojila končno 18. mesto in ni izpolnila tihega cilja, da bi si zagotovila povratek v elitno skupino. Prvi slovenski lopar Bojan Tokič meni, da je uvrstitev povsem realna.

Tokič je dobil vseh šest posamičnih dvobojev, a imel zlasti v najbolj pomembni tekmi proti Slovaškle malo pomoči reprezentančnih kolegov. »Mislim, da je 18. mesto povsem realno. Še posebno, ker sta se tako Saš Lasan kot Jan Žibrat borila s poškodbo. Proti Slovaški smo imeli svoje priložnosti, nismo jih izkoristili, toda realno so Slovaki močnejša reprezentanca. Sam sem zadovoljen s predstavami, nisem storil nobene napake, nadaljujem tradicijo zmag v ekipni konkurenci, ravno včeraj sem štel, od leta 2000 sem v njej izgubil le štiri dvoboje, še to z igralci najvišjega kova,« je bil s svojimi igrami v Avstriji zadovoljen Tokič.

Kot je priznal, dosedanji tekmeci v Schwechatu res niso bili najbolj kakovostni, vseeno pa je z zmagami pridobil veliko samozavesti, ki mu bo prav pripla v posamičnem delu prvenstva. Ta se s kvalifikacijami začenja danes, ko se bo skupaj z Žibratom meril v igri dvojic, na turnir posamičnega dela pa je kot 17. nosilec uvrščen neposredno.

V prvem kolu Tokiča čaka kvalifikant, če ga premaga, bo njegov naslednji tekmec Rus Aleksander Šibajev. Če premaga še njega, pa ga za uvrstitev med najboljših osem čaka stari znanec Nemec Bastian Steger. »Žreb bi lahko bil tudi boljši, predvsem tu mislim na morebiten dvoboj s Šibajevim. On je zame zelo neugoden igralec, v dveh medsebojnih dvobojih sem z njim dvakrat izgubil. Lani je imel težave s poškodbami, zato je padel na lestvici ITTF, vsekakor pa spada med najboljše evropske igralce. Da se bom lahko posvetil Rusu, pa bom najprej mogel premagati kvalifikanta, zagotovo tudi to ne bo lahka naloga,« je dejal dobitnik treh kolajn z evropskih prvenstev.

Tokič je bil vesel, da se bo lahko izognil tudi dvoboju z najboljšim evropskim igralcem Timom Bollom, ki je nastop na EP odpovedal. Nemec ga je sicer doslej zaustavil že štirikrat. »Res je lepo, da Bolla ni, toda evropski vrh je tako širok, da zaradi tega ne morem odpirati šampanjca. Trenutno je dobro, da sem v ekipni konkurenci dobil na samozavesti, pomanjkanje nje je bila moja težava od septembra, ko sem začel klubsko sezono. Forma pa tako ali tako ni bila nikoli slaba. Res je, da še ne igram, kot bi si želel, toda napredujem iz tekme v tekmo. Bomo videli, kaj lahko storim, a o kolajni zagotovo ne razmišljam. Tudi, če bi izgubil s Skačkovom, ne bom razočaran, odvalil se mi je kamen od srca že po predstavah v ekipnem delu. Vse, kar bom storil v nadaljevanju, bo samo še plus,« je po poročanju STA še povedal Novogoričan.