Tokio 2020 z novimi težavami: odhod Toyode

Iz upravnega odbora prirediteljev poletnih OI v Tokiu je odstopil prvi mož Toyote Akio Toyoda.

Objavljeno
22. december 2015 10.54
Š. Ro.
Š. Ro.

Tokio - Japonski prireditelji poletnih olimpijskih iger v Tokiu se soočajo z novimi težavami. Po razkritju, da bo športni spektakel v Toki za šestkrat dražji od predvidenega proračuna, je iz upravnega odbora odstopil Akio Toyoda, prvi mož japonskega avtomobilskega velikana Toyote.

Kot enega glavnih razlogov za svoj odhod je navedel, visoko ceno, ki jo bo Japonska plačala za igre, cena je narasla že na 15 milijard dolarjev. »Navzlic mojemu odstopu je zelo pomembno, da organizacijski odbor poletnih olimpijskih iger in japonska podjetja še naprej krepita svoje nadaljnje sodelovanje,« je ob slovesu iz upravnega odbora med drugim dejal 59-letni Toyoda.

Nekateri japonski časniki poročajo, da bo nastalo vrzel v upravnem odboru OI 2020 zapolnil predsednik Panasonica Kazuhiro Tsuga.

Do povečanja proračuna za olimpijske igre v glavnem mestu dežele vzhajajočega sonca bo prišlo zaradi večjih stroškov izgradnje športnih objektov in druge potrebne infrastrukture, veliko večji bodo tudi stroški zaradi načrtovanih varnostnih ukrepov.