Tokrat je bil za Mišmaševo maksimum 15. mesto

Maruša Mišmaš na evropskem prvenstvu v krosu zgrešila želeno uvrstitev v deseterico.

Objavljeno
13. december 2015 22.35
Maruša Mišmaš, zmagovalka balkanskega prvenstva v krosu za mlajše članice, 22.11.2015, Vrbovec pri Zgrebu [Maruša Mišmaš, tek, atletika, kros]
Saša Verčič
Saša Verčič

Hyeres – Ko je pred letom dni Maruša Mišmaš svoje prvo evropsko prvenstvo v krosu med mlajšimi članicami končala na 11. mestu, je nihala med zadovoljstvom in nezadovoljstvom, ob tem pa se spodbujala, da bo naslednjič bolje. A se ji ni izšlo, na EP v Hyeresu, kjer je merila na deseterico, želje pa so segale še višje, je končala na 15. mestu.

Med peterico slovenskih atletov, ki so tekmovali na jugu Francije, je Mišmaševa pričakovano dosegla najboljši rezultat, a cilji so segali tudi višje, na koncu pa je lahko ugotovila, da boljše uvrstitve od 15. mesta med 45 tekmovalkami ni zmogla, saj je na progi pustila zadnje atome moči. Dolenjka je sicer ljubiteljica krosov, ker gre za drugačen teren ter se »veliko dogaja« in tudi proga v Hyeresu je bila zelo dinamična, sestavljali so jo strmi, umetno narejeni hribčki, prepreke v obliki položenih hlodov, nagle spremembe smeri teka, trava, pesek in mivka.

Mišmaševa je 5,95 km dolgo preizkušnjo začela obetavno in je tekla ob boku kasnejših dobitnic kolajn, a ko je sredi proge kasnejša zmagovalka Belgijka Louise Carton pospešila, so ji sledile le štiri tekmice, naše atletinje ni bilo med njimi. Za zmagovalko je na koncu s časom 20:25 zaostala 39 sekund, za deseterico pa deset. »Na začetku sem se počutila zelo dobro in se držala vodilne skupine, nato pa mi je pobralo moči, imela sem velike težave z dihanjem. Trudila sem se vso tekmo, se borila do konca, a 15. mesto je bil danes očitno moj maksimum,« je ocenila Mišmaševa, ki je novembra zmagala na balkanskem prvenstvu v krosu, pred dvema letoma je na EP med mladinkami osvojila bronasto kolajno, uvrstitev med najboljšo trojico pa ostaja cilj tudi za kategorijo mlajših članic, med katerimi bo lahko tekmovala še naslednje leto.

Ena naših najboljših atletinj je tako opravila z zadnjim letošnjim tekmovanjem, že pred časom pa se je začela pripravljati na novo sezono, prosto si je vzela le en teden. Konec meseca bo za nekaj dni odšla na priprave v Medulin, januarja pa se bo spet odpravila v Južno Afriko, potem ko je bila nad lansko izkušnjo zelo navdušena. Razmere za vadbo so namreč odlične, atletov je veliko, družbo pa ji bo delal tudi Žan Rudolf (mimogrede, slednji si je po omilitvi norm IAAF tudi že zagotovil nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru) in »njegova« italijanska skupina, v kateri je tudi zvezdnik iz BiH Amel Tuka. Vprašanje pa še ostaja, ali bo Mišmaševa nastopala v zimski sezoni, kateri je v preteklosti posvečala veliko pozornosti, a prihodnje leto bo dvoransko svetovno prvenstvo v Portlandu, nad tako oddaljenim prizoriščem pa ni najbolj navdušena, poleg tega sezona 2016 prinaša dve zelo pomembni tekmovanji, ob OI še evropsko prvenstvo v Amsterdamu. »Trener se nagiba k temu, da bi izpustila zimsko sezono in čeprav bi rada tekmovala, razumem, da bi bilo to najpametneje,« o razmišljanju Svjetlana Vujasina pravi Mišmaševa.

Na EP v Hyeresu so sicer včeraj nastopili še štirje Slovenci, med člani je bil Rok Puhar 60., med mlajšimi člani Domen Hafner 61., med mladinci pa Jan Kokalj 72. in Eva Skaza 75.