Tony Martin: Vse razen zlata bo neuspeh

Slovenski kolesar Kristijan Koren bo po petih sezonah prvič nastopil na svetovnem članskem prvenstvu, Brajkovič v boj za deseterico.

Objavljeno
19. september 2012 10.53
V. D., šport
V. D., šport

Valkenburg – Kaj sploh lahko drugega reče branilec naslova Tony Martin, kot da bo vse razen zlata neuspeh, ko pa na SP v Valkenburgu v vožnji na kronometer ne bo treh od petih najboljših kronometristov. V tekmi brez olimpijskega prvaka Bradleyja Wigginsa, štirikratnega šampiona sveta Fabiana Cancellare in Chrisa Frooma ga vseeno čaka težko delo.

Cancellara je poškodovan, Britanca pa sta očitno vso moč porabila na Touru in OI, kjer jim je bil konkurenčen le Martin. Kar nekaj tekmecev preži na Nemčev zlati prestol. Prvi med njimi je zagotovo Španec Alberto Contador, ki je na Vuelti pokazal odlično kronometrsko formo, še zlasti v samostojni akciji, s katero je po 50 kilometrih pobega osvojil rdečo majico. Vendar pa Contador opozarja, da se je po španskem krogu težko regeneriral, tako da bo šele danes na štartu natančno vedel, kako močne ima noge.

Ima dobre adute

Posamična preizkušnja »gor dol« po gričevju Limburga mu ustreza. Pravi, da ima dobre adute v primerjavi z izrazitimi specialisti za vožnjo na čas. »Zaradi vetra bodo v prednosti močni kolesarji, med katere Martin zagotovo sodi. Zame je nesporni favorit številka 1,« je napovedal 45,7 km dolgo uro resnice španski matador, ki verjame, da ima dovolj močne noge za bitko za kolajne – z Američanoma Taylorjem Phinneyjem, Tejayem Van Garderenom, Švedom Frederikom Kessiakoffom, Kanadčanom Sveinom Tuftom in Francozom Sylvainom Chavanelom.

Nekdanji prvak med mlajšimi člani iz Verone 2004 Jani Brajkovič bo na SP nastopil šestič. Tako kot Contadorju bi mu morala proga ustrezati enako kot tista iz Mendrisia 2009, ko je osvojil 6. mesto. Okvirno je to tudi cilj na tem SP. »Jani gotovo ne bi prišel na SP, če ne bi bil dobro pripravljen, predvsem pa motiviran,« razmišlja selektor Martin Hvastija. Verjame, da bo Brajkovič enako telesno močan, rezultatsko pa uspešnejši, kot je bil na OI, kjer je zasedel 10. mesto. Brajkovič je zahtevno progo dobro proučil. Pravi, da bodo kolajne osvojili tisti kolesarji, ki bodo od štarta do cilja ohranili 200-odstotno osredotočenost na traso in razmere.

»Težko bo biti ves čas polno osredotočen, ker bo veliko sprememb, tako ritma kot ovinkov ter majhnih, a strmih vzponov. Pozoren bom moral biti tudi na veter, da me kakšen sunek ne bo vrgel iz tirnice. Na manj strmih klancih bi moral pridobivati, če bo seveda dovolj moči v nogah,« je ocenil progo za drugo letošnjo veliko »uro resnice« Brajkovič. Kristijan Koren, ki je bil med mlajšimi člani specialist za posamično vožnjo, bo po petih sezonah vendarle prvič nastopil v članski konkurenci. Upa, da se mu bodo po ekipni preizkušnji noge dobro vrtele. Želi se vrniti v krog tekmovalcev v vožnji na čas, kajti v minulih sezonah mu v elitni konkurenci v Liquigasu niso dovolili, da bi se tej disciplini posvečal toliko, kot si je želel. Šefe in selektorja je prepričal z zmago na slovenskem touru.

Za slovo naslov Judith Arndt

Šestintridesetletna Nemka Judith Arndt si boljšega slovesa od tekmovalne kariere ne bi mogla želeti. Še drugič je osvojila naslov svetovne prvakinje. »Veliko težje je braniti naslov kot ga osvojiti. V vožnji na čas pri utripu 180 ni posebne taktike – iz sebe moraš iztisniti vso moč,« je jecljaje s solzami v očeh razlagala novinarjem Arndtova, ki se bo poslovila na sobotni cestni dirki.

Tjaša Rutar je nastopila – za njeno mesto na svetovni lestvici – zelo dobro. Zasedla je 24. mesto. V primerjavi z lanskim prvenstvom na Danskem je bila boljša za deset mest, zaostanek pa je zmanjšala za 5 sekund, na 3:15 minute. Vendar pa veliko več o njenem nastopu pove, da je Arndtova precej boljša od tekmic kot v Københavnu. Primorka je prehitela tudi nekaj tekmic, za katere sta s trenerjem Gorazdom Penkom menila, da so boljše. Denimo najbolj obetavna Italijanka Rossella Ratto, ki bi morala biti po vseh napovedih minuto do dve pred njo, a je zaostala.

»Za kaj več kot to, kar sem dosegla v Valkenburgu, bi se morala kolesarstvu popolnoma posvetiti. Zato sem z rezultatom zelo zadovoljna,« je povedala o drugem nastopu na SP kolesarka iz Dobrega Polja pri Ilirski Bistrici, ki je bila bržčas edina med vsemi udeleženci prvenstva v Limburgu še dan pred odhodom na Nizozemsko osem ur v službi. Rutarjeva sicer piše diplomsko nalogo na zdravstveni fakulteti, vsaj štirikrat tedensko pa po osem ur dela na bencinski črpalki v Knežaku.