Trenirala spust, da bi osvojila kolajno v krosu

Gorska kolesarska Tanja Žakelj na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki na zahtevni progi po drugo lovoriko sezone.

Objavljeno
31. avgust 2013 10.33
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Ljubljana – Vodilna v svetovnem pokalu in evropska prvakinja Tanja Žakelj je na današnji dirki olimpijskega krosa (12.30) na SP favoritinja za zlato. Ve, da si kolajno zasluži in jo lahko osvoji, a treba bo obrzdati visoka pričakovanja in pritisk. Pa tudi vse ovire na zahtevni progi, ki jo je te dni spoznavala v Pietermaritzburgu.

Kako so izgledale vaše priprave na SP?

Trenirala sem dobro, bila sem doma, na poteh, ki jih najbolj poznam. Tam naredim najbolj kakovostne treninge. Poleg tega sem za sprostitev obiskala tudi »bike park« na Javorniku. Z vodjo ekipe Tinetom Mahkovcem sva naredila dober tehnični trening. Vsaka takšna zadeva pride prav, me sprosti.

Je ravno ta malce bolj adrenalinski trening spusta ključen za vaše letošnje uspehe?

Vsekakor. Ne le trening tehnike, pomembno je, da se znam na kolesu sprostiti, da nisem živčna na zahtevnih tehničnih odsekih. Ko uživam na kolesu, lahko to sproščenost tudi prenesem na tekme. Če se tekmovalec na progi ne počuti dobro in je zakrčen, potem ne more pokazati vsega, kar zmore. Sama sem s takšnimi treningi pridobila veliko samozavesti, na progah nimam več težav.

Tekmice so vas pri tem že začele posnemati, tudi izkušena Blaža Klemenčič je šla pred SP v kolesarski park. V to vas najbrž silijo tudi vse bolj zahtevne proge?

Res je. Prireditelji dirk ustvarjajo atraktivne proge, da privabijo čim več gledalcev. Ljudje radi gledajo padce in so navdušeni nad nepredvidljivimi dogodki. S tem se moramo spopasti in zato skušamo to tudi natrenirati, osvojiti čim več tehničnih veščin.

Uspehe z vami soustvarja odlična ekipa, ki ji zaupate. Vam ta na SP manjka?

Veliko mi pomeni, da je z nami Rok Jurca, naš mehanik, ki moje kolo pozna do vseh najmanjših podrobnosti. Zato sem povsem brez skrbi. V reprezentanci se dobro počutim, že na EP je bilo vzdušje odlično. Tekmovalci se med seboj že dolgo poznamo, zato ni velike spremembe.

Pravite, da si ne želite nalagati velikih bremen, pa vendar, v igri je naslov svetovne prvakinje.

Ne želim preveč razmišljati o tem, zavestno se želim izvleči iz pritiskov, ki me čakajo kot vodilno v svetovnem pokalu. Toda po drugi strani se zavedam pomembnosti te tekme. Moji cilji so visoki, toda tudi, če ne osvojim kolajne, ne smem biti razočarana. Ne po takšni sezoni. Zavedam se, da sem odlično pripravljena, sposobna poseči po vrhu, veselim se tekme enako kot vsake v svetovnem pokalu. Zbrane bomo vse najboljše. Bo pa veliko odvisno tudi od dneva.

Čaka vas tudi še zaključek svetovnega pokala. Boste med dirko na SP kaj mislili skupno zmago?

Ne verjamem. Sem takšen tip človeka, da ne želim preveč razmišljati vnaprej, temveč se raje oprijemam bližnjih ciljev. Najprej Južna Afrika, šele potem bom razmišljala o naslednji dirki.

Konkurenca na vrhu je v tej sezoni zelo zgoščena. Bi sploh lahko ocenili, katera bo vaša najhujša tekmica za mavrično majico?

V tej sezoni je to res nemogoče oceniti. Vsaj deset ali 15 nas je takšnih, ki lahko posežemo po kolajni. Glede na pripravljenost bi izpostavila Norvežanko Gunn Rito Dahle Flesjo, ki je nedavno na dirki v Franciji premagala Julie Bresset. Obe se znata pripraviti na velika tekmovanja. Prav tako računam na Majo Włoszczowsko, potem so tu še Eva Lechner, Katerina Nash in Sabine Spitz. Že preboj med deseterico bo ob vseh teh tekmovalkah uspeh.