Trije izzivi za slovenske motokrosiste

Klemen Gerčar, Matevž Irt in Tim Gajser na SP za pokal narodov merijo na finale A, na EP pa si želijo stopničk.

Objavljeno
20. september 2012 18.13
MOTOKROS TISKOVNA
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport

Ta konec tedna se bodo slovenski motokrosisti Klemen Gerčar, Matevž Irt in Tim Gajser dokazovali na finalu sezone za svetovno prvenstvo v Nemčiji. Gerčar in Irt se bosta s tekmeci merila v razredu MX3, mladi, komaj 16-letni Gajser pa se bo drugič pomešal med dirkače na dirki v razredu MX2. Po prikazanem se bo trojica premaknila v Belgijo, natačneje v Lommel, na svetovno prvenstvo za pokal narodov, ki bo na sporedu 29. in 30. t. m.

»Nobenega dvoma ni bilo, kdo nas bo zastopal v Belgiji,« je dejal vodja odprave Herman Jakolič mlajši in se ozrl k ekipi, ki se na SP za pokal narodov še ni odpravila rezultatsko tako močna, kot je letos. Gerčar je v svoji prvi sezoni v razredu MX3 kazal izjemne predstave, štirikrat se je povzpel na zmagovalni oder, v skupnem seštevku pred finalom drži visoko 2. mesto. Krila je razprl tudi najstnik Gajser, ki se je ovenčal z nazivom mladinskega svetovnega prvaka, s tekmeci pa je opravil tudi v zaredu do 125 ccm, osvojil je namreč skupni seštevek za evropsko prvenstvo.

Na SP za pokal narodov – dirkalo bo 33 reprezentanc – bo nastopil v razredu MX2, Gerčar se bo s tekmeci udaril v odprtem razredu. Kot prvi, v kategoriji MX1, pa se bo predstavil Irt, ki se v tekmovalni ritem vrača po izpahu rame.
»Na večini dirk so motokrosisti tekmovali na trdi podlagi, v Belgiji pa nas čaka mivka. Želimo si, da bi se po devetih letih znova uvrstili v finale A,« je cilje reprezentance v Lommlu razkril vodja ekipe Jakolič. Dirkači so se strinjali, da je podlaga zelo specifična in jim ne ustreza: »Tehnika je drugačna, tudi nastavitve in občutek na motorju. Da bi ta teren osvojil, ga moraš biti vajen. Večina tekmovalcev, ki ne dirka v takih razmerah, ima s takšnim terenom velike težave. To ne pride z enomesečnim treningom, gre za leta voženj na takšni podlagi,« je povedal Gerčar.

Ekipi je veliko bolj blizu teren v Ukrajini, kjer bo 13. in 14. oktobra nastopila na EP za pokal narodov, prepričana, da bo tam pokazala veliko več kot v Belgiji. V fante verjame tudi izkušeni motokrosist, 17-kratni državni prvak Sašo Kragelj, ki bo v Kijevu vodil reprezentanco: »Merimo visoko. Potihem se nadejamo zmagovalnega odra. A do takrat bo treba prevoziti še nekaj krogov. Fantje naj dotlej ostanejo zdravi,« si je pred zadnjim dejanjem sezone zaželel dirkač iz Orehove vasi.