Tudi Coe tarča očitkov o navzkrižju interesov

Po poročanju BBC je predsednik svetovne atletske družine vpleten v neobičajno dodelitev SP 2021 ameriškemu Eugenu.

Objavljeno
25. november 2015 17.14
ATHLETICS-CORRUPTION-IAAF-COE-WORLD-2021-FILES
J. P.
J. P.

London - Predsednik Mednarodne atletske zveze (IAAF) Sebastian Coe se je tudi znašel pod težo očitkov o navzkrižju interesov pri dodelitvi svetovnega prvenstva leta 2021 ameriškemu Eugenu, ki ga je IAAF za gostitelja imenovala aprila letos, s tem pa osupnila svetovno javnost predvsem zato, ker sploh ni bilo običajnega postopka pregleda vlog, saj je interes po organizaciji izrazil tudi Göteborg. Šele drugič v zgodovini se je torej zgodilo, da so prireditelja izbrali izven običajnega postopka, pred tem se je to zgodilo v primeru Osake 2007.

Očitno pa se obeta nova atletska afera, saj naj bi imela britanska postaja BBC dostop do elektronske pošte, ki kaže na to, da je Coe pri svojem predhodniku, Laminu Diacku, lobiral za to, da bi organizacijo svetovnega prvenstva dodelili mestu v ameriški zvezni državi Oregon, kjer je sedež enega od vodilnih svetovnih proizvajalcev športne opreme, njegov športni ambasador pa je ravno Coe.

»Nikdar nisem v imenu nikogar lobiral za to, da bi Eugenu pripadlo svetovno prvenstvo 2021. Položaj je bil res neobičajen, ne pa tudi izjemen, saj je na podoben način do izvedbe prvenstva prišla že Osaka. Po neuspešni kandidaturi za SP 2019 sem lahko Eugene le spodbujal za novo kandidaturo, saj je bila njegova ponudba resnično močna,« se kategorično brani Coe. BBC sicer trdi drugače, oglasil pa se je že vodja neuspele kandidature Göteborga Björn Eriksson in poudaril, da bo treba zadevo raziskati in razčistiti.