Tudi londonski maraton v znamenju Kenijcev, zmagala Mary Keitany in Daniel Wanjiru

Po uradnih statistikah je hitreje od Keitanyjeve v zgodovini ženskih maratonskih preizkušenj tekla le Britanka Paula Radcliffe.

Objavljeno
23. april 2017 16.09
ATHLETICS-LONDON/
A. V., STA
A. V., STA
London - Znana sta zmagovalca 37. londonskega maratona. Tako kot v Bostonu in na Dunaju sta zmagala Kenijca. Petintridesetletna Mary Keitany je slavila z 2:17:01, kar je drugi najboljši čas v zgodovini ženskih maratonov. Izjemno je tekel tudi zmagovalec moškega maratona 24-letni Kenijec Daniel Wanjiru s časom 2:05:48 ure.

Po uradnih statistikah je hitreje od Keitanyjeve v zgodovini ženskih maratonskih preizkušenj tekla le Britanka Paula Radcliffe, ki je londonski maraton leta 2003 dobila s še vedno veljavnim svetovnim rekordom ženskih maratonov 2:15:25 ure. Takrat so sicer moški in ženske v Londonu tekli skupaj z enotnim startom.

Kenijska tekačica je osvojila še četrto zmago na maratonih, potem ko je bila trikrat najhitrejša na maratonih v New Yorku. Drugo in tretje mesto je pripadlo Etiopijkama Tirunesh Dibaba (2:17:56) in Aselefech Mergia (2:23:08). Kenijka je za ljubitelje statistike vpisala najhitrejši čas na ženskih maratonih v Londonu, potem ko so ženske in moški začeli teči ločeno.

Zmagovalec lanskega maratona v Amsterdamu Wanjiru je v moški konkurenci premagal deset let starejšega svetovnega in olimpijskega rekorderja v tekih na pet in deset kilometrov Etiopijca Keneniso Bekeleja (2:05:57), ki je bil počasnejši le devet sekund. Tretje mesto je pripadlo še enemu Kenijcu, Bedan Karoki je tekel 2:07:41 za najnižje mesto na stopničkah. Svetovni rekord na maratonih ima še vedno v lasti Kenijec Dennis Kimetto, ki je berlinski maraton leta 2014 kot najhitrejši tekač maratonov na svetu končal v dveh urah, dveh minutah in 57 sekundah.

Maratona po ulicah največjega mesta na Otoku se je po uradnih podatkih udeležilo več kot 40.000 tekačev, kar je nov rekord v udeležbi na tem maratonu. Lani so našteli 39.140 udeležencev.