Tudi Tokičevo koleno je nared

Danes v Nemčiji začetek svetovnega prvenstva v namiznem tenisu. Med udeleženci tudi sedmerica Slovenk in Slovencev. 

Objavljeno
29. maj 2017 08.58
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je že lep čas nespremenjena, tako je tudi na vrhunec sezone, SP v Düsseldorfu, ki se s kvalifikacijami začenja danes, odpotovala pričakovana četverica: ob prekaljenem Bojanu Tokiču še drugi lopar 3. bundeslige Jan Žibrat ter italijanska klubska prvaka Darko Jorgič in Deni Kožul.

»Jorgič, Žibrat, Kožul bodo lovili zmage, če izvlečejo kak konkreten rezultat, še toliko bolje. Vsi trije znajo dobro igrati, a jih je po svetu veliko podobne kakovostne ravni. Preboj v glavni žreb, med 128 igralcev, bi bil za kvalifikante že lep rezultat, med 64 pa super dosežek. Tokič ima svoje cilje, čeravno ga ni med prvimi 32 nosilci. Poškodba kolena se počasi izboljšuje, v zadnjih dneh je formo dvignil na zelo zavidljivo raven. Če se uvrsti med 32 najboljših, bo prava tempirana boma za slehernega tekmeca,« pred kvalifikacijami, ki jih bosta izpustila Tokič in Jorgič (ta je neposredno uvrstitev v glavni žreb ujel kot zadnji), poudarja v. d. selektorja Jože Urh.

Vendar opozarja, da bo veliko vlogo odigral tudi žreb. »Rezultat je lahko na tako velikih tekmovanjih tudi relativen, saj je veliko odvisno od žreba. Tako lahko Tokič za uvrstitev v 1/16 finala dobi najboljšega igralca na svetu Ma Longa ali pa mu na drugi strani mize stoji Bastian Steger ali Simon Gauzy, kar je ogromna kakovostna razlika. Ni vedno vse odvisno od nas samih,« poudarja Urh.

Moška reprezentanca se je pripravljala v Nemčiji, v Bojanovi »dnevni sobi«, selektor je ta ciklus ocenil kot koristen: »Trenutna pripravljenost fantov je dobra, a pravo stanje pokažejo šele tekme. Imeli smo dvotedenske priprave v Saarbrücknu, Jorgič in Kožul sta imela vmes še končnico v Italiji in postala državna prvaka. V zadnjih dneh smo intenzivnost nekoliko spustili, smo pa dobro izkoristili odlične razmere za delo in kakovostne sparing partnerje.«

Prvi slovenski loparček je imel po natrpani sezoni nekaj preglavic s kolenom. »Bojan je imel neverjetno naporno sezono. Igral je v prvi in drugi ekipi Saarbrückna, ligo prvakov, evropske kvalifikacije in nekaj mednarodnih turnirjev. V takšnih primerih seveda lahko pride tudi do poškodb. Med 14-dnevnim odmorom je uredil težave s kolenom, trenutno se dobro počuti,« poudarja Urh.

Glede Jorgiča, ki ima za seboj odlično ligaško sezono, pa: »Selitev v Italijo je bila zanj vsekakor koristna. Nabral je prve mednarodne ligaške izkušnje in jih dobro unovčil. Sezono je končal kot najboljši igralec lige z le dvema porazoma. Italijanska liga ni tako močna kot nemška ali francoska, je pa treba igrati dobro, da ostaneš nepremagan. Dobil je nujno potrebne izkušnje pred selitvijo v 1. bundesligo, ki bo zelo velik zalogaj.«

Dekleta so zadnje priprave opravila na Švedskem. Alex Galič je na SP neposredno uvrščena v glavni del, Manca Fajmut in debitantka Ana Tofant pa morata v kvalifikacije.