Tudi z rezervisti premočni za drugoligaše

Slovenske odbojkarje v Takasakiju čaka drugi turnir svetovne lige s Korejci, Japonci in Turki.

Objavljeno
09. junij 2017 00.13
Janez Porenta
Janez Porenta
Takasaki – Slovenskim odbojkarjem s prvega na drugi turnir drugega kakovostnega razreda svetovne lige ni bilo treba potovati daleč. Iz Južne Koreje so se preselili na Japonsko, danes (ob 8.40) pa jih čaka že znani tekmec – Južna Koreja, ki so jo uvodoma odpravili s 3:1.

Statistika uvodnega turnirja v Seulu razkriva širino slovenske izbrane vrste, iz katere je kar četverica igralcev med najučinkovitejšimi v drugem razredu svetovne lige. Pri vrhu sicer ni standardnega korektorja Mitje Gasparinija, ki je v treh dvobojih dosegel 37 točk in gleda v hrbet sprejemalcema, Klemnu Čebulju (43 točk, od tega sedem blokov) in kapetanu Tinetu Urnautu (41, pet blokov), blizu je tudi Alen Pajenk (34 točk, osem blokov, štirje asi).

Selektor Slobodan Kovač je v Seulu videl vse obraze svojih izbrancev. Po dvoboju s Finsko, ki je bila vsaj na papirju najzahtevnejša tekmica (a s prevetreno postavo), je tarnal nad slabo igro, podcenjevanjem nasprotnika, »sprehajanjem« po parketu. Po tekmi z nizkoraslimi gostitelji je priznal, da je končno videl to, kar je želel videti, bil navdušen nad doseženimi 22 bloki, še vedno pa pogrešal zaokroženo celoto v igri. Po zadnjem obračunu s Čehi pa je bil zadovoljen z začetnim udarcem in predvsem nepopustljivo obrambo, ki žogam ni pustila, da bi padle na tla.

Kar pa Srba na slovenski klopi zares lahko veseli, je uvid o moči te reprezentance, ki sodi v elitni kakovostni razred, saj je za letošnje »drugoligaške« tekmece premočna, ne glede na to, v kakšni postavi igra. Ko sta priložnost dobila rezervna podajalec Gregor Ropret in sprejemalec Alen Šket, sta bila takoj najboljša moža na parketu. In še: tik pred začetkom poletne sezone so naši fantje v velikem finalu kvalifikacijskega turnirja za nastop na SP 2018 odpravili Belgijo, ki tekmuje v prvem razredu svetovne lige in ki po uvodnem vikendu zaseda celo drugo mesto (!) z zmagama nad velesilama Srbijo (3:0) in ZDA (3:1) ter porazom proti Kanadi (2:3).

Slovenci so za zdaj drugi v svoji kategoriji, pred njimi je zaradi boljšega razmerja nizov Slovaška, za njimi Turčija, skupni imenovalec vseh treh izbranih vrst je neporaženost po uvodnem tekmovalnem tednu. Že ta vikend bo drugače, saj so naši fantje in Turki tokrat v isti skupini, ki igra na Japonskem, poleg gostiteljev bodo nasproti še enkrat stali tudi neugodni Korejci.

»Nekoliko neugodno se je pomeriti z istim tekmecem na dveh zaporednih turnirjih. Po eni strani je težje za nas, ki smo enkrat že zmagali in moramo ta uspeh potrjevati, po drugi pa se Korejci zavedajo, da bodo morali igrati še dosti bolje, če nas bodo želeli spraviti na kolena. Pritisk se bo tako porazdelil na obe zasedbi, mi pa smo se na tekmo pripravili z enako mero pozornosti kot že na prvo. Predvidevam, da bo nasprotnik nekoliko spremenil način igre in se prilagodil naši. Mi pa bomo morali biti dosledni in zmanjšati število napak, kakršne so se nam dogajale v prejšnjih dvobojih, ko smo točke izgubljali v serijah,« je napovedi razgrnil bloker Jan Kozamernik, ki se mu je nedavno posrečil sanjski prestop v Trentino.