USADA: Armstrong je kolesarski šampion postal ob pomoči dopinga

Ameriška protidopinška agencija je na več naslovov poslala obsežno poročilo o prekrških kolesarja Lancea Armstronga.

Objavljeno
10. oktober 2012 18.41
Posodobljeno
10. oktober 2012 18.41
M. Ž., D. O., Delo.si
M. Ž., D. O., Delo.si

Colorado - Ameriška protidopinška agencija (USADA), ki je ameriškemu kolesarju Lanceu Armstrongu odzvela vseh sedem naslovov zmagovalca dirke po Franciji, je v četrtek izdala obsežno poročilo o njegovih prestopkih.

USADA je poročilo, dolgo kar tisoč strani, poslala Mednarodni kolesarski zvezi (UCI), Svetovni protidopinški agenciji (WADA) in Svetovni triatlonski korporaciji (WTC), medtem ko bo za ostale na voljo kasneje, ko bo dokazno gradivo objavljeno na uradi strani agencije. Poročilo med drugim vsebuje zaprisežena pričevanja 26 ljudi, od tega je enajst njegovih nekdanjih sotekmovalcev - Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters in David Zabriskie.

Predstavniki USADA so prepričani, da bo obsežni dokument dokazal, da je Armstrong posegel po nedovljenih poživilih, kar je doslej odločno zavračal. »Dokazi pričajo, da je US Postal Service Pro Cycling Team uporabljal najnaprednejši in najuspešnejši dopinški program v zgodovini športa. Med dokazi so tudi laboratorijski testi, znanstveni podatki in elektronska pošta, ki potrjujejo žalostno resnico, da je Lance Armstrong posegal po nedovoljenih poživilih, in dokazujejo prepovedane aktivnosti US Postal Service Pro Cycling Team-a, ki je prejelo več deset milijonov ameriških dolarjev davkoplačevalskega denarja,« je pojasnil Travis Tygart, izvršni direktor USADA.

Za osebne cilje žrtvoval celotno ekipo

V poročilu je med drugim pojasnjeno razmerje med Armstrongom in preostalim članom moštva, ki so se mogli podrejati njegovim ambicijam. Tudi za ceno njihovega lastnega zdravja.

»Njegov cilj (slaviti zmago na Tour de France) je privedel do odvisnosti od številnih prepovedanih poživil, še bolj kruto pa je bilo pričakovanje, da si bodo s temi substancami pomagali tudi preostali člani moštva. Le zato, da bi mu pomagali uresničiti njegov cilj. Ni bilo dovolj, da so dali vse od sebe na kolesu, zahteval je tudi, da sodelujejo v tem obsežnem doping programu ali pa zapustijo moštvo,« poročilo razkriva podrobnosti o vzponu Američana na kolesarski vrh.

Priznanja se vrstijo, Velde prosi za odpuščanje

Po objavi šokantnega poročila je zlorabo dopinga priznal še eden od ameriških kolesarjev. Christian Vande Velde je namreč na svoji spletni strani podal tudi opravičilo. »Napake v preteklosti močno obžalujem in vem, da zahtevam veliko, ko prosim za odpuščanje. Popustil sem in prekoračil dovoljeno mejo. To odločitev globoko obžalujem,« je zapisal 36-letni kolesar in dodal, da je dopinško prakso opustil leta 2008, ko je prestopil v ekipo Slipstreeam.

Armstrongov odvetnik: Gre za lov na čarovnice

Mednarodna kolesarska zveza ima sedaj 21 dni časa, da preuči poročilo in se nanj pritoži, v nasprotnem primeru pa mora sprejeti Armstrongovo kazen - odvzem vseh sedmih naslovov prvaka dirke po Franciji in dosmrtno prepoved nastopanja.

Na poročilo USADA pa se je že odzval eden od Armstrongovih odvetnikov Sean Breen in zavrnil sporne trditve poročila. »Gre za neverodostojno poročilo. Agencija je povsem prezrla 500-600 dopinških kontrol, ki jih je Lance uspešno opravil. Prezrli so tudi nekatere ključne dokaze, ki govorijo o njegovi nedolžnosti in to le zato, da bi upravičili zapravljene milijone, ki so jih prispevali davkoplačevalci. Gre za lov na čarovnice, ki ga financira ameriška politika - ne pozabimo, da govorimo o upokojenem kolesarju,« je dejal Breen.

Bo ostal tudi brez olimpijske kolajne?

Proti kolesarju Lancu Armstrongu, ki ga je ameriška protidopinška agencija kaznovala zaradi domnevne zlorabe prepovedanih poživil, bo ukrepal tudi Mednarodni olimpijski komite. Pri Moku so za nemško agencijo potrdili, da preverjajo, ali lahko Američanu odvzamejo v kronometru osvojeno bronasto medaljo na olimpijskih igrah leta 2000 v Sydneyju.