Umrl je nekdanji judoist Stanko Topolčnik

Stanko Topolčnik je bil prvi slovenski judoist s kolajno na velikih tekmovanjih.

Objavljeno
14. april 2013 17.16
Danilo Utenkar
Danilo Utenkar

Slovenska Bistrica – V starosti 65 let je na svojem domu v Kovači vasi nad Slovensko Bistrico zaradi srčnega infarkta umrl proslavljeni judoist Stanko Topolčnik. Srce izjemnega športnika je obstalo, kljub hitremu posredovanju dveh zdravniških ekip. Svojo 50-letno športno kariero je preživel kot član Judo kluba Impol, njegov največji uspeh pa je bila bronasta kolajna v kategoriji do 63 kilogramov, ki jo je osvojil na članskem evropskem prvenstvu v belgijskem Ostendu. V šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil kar 11 krat jugoslovanski državni prvak in velja za začetnika poznejših velikih uspehov slovenskih judoistk in judoistov.

Ob evropski bronasti kolajni je Stanko Topolčnik stal na stopničkah številnih domačih in mednarodnih tekmovanj, bil pa je tudi prvi slovenski olimpijec v judu na igrah v Münchnu leta 1972. Za jugoslovansko reprezentanco je v desetih letih nastopal tudi na več svetovnih prvenstvih in mediteranskih igrah, preizkusil pa se je še v sambu, športu podobnem judu, ki je najbolj razvit v državah nekdanje Sovjetske zveze. Na neuradnem svetovnem prvenstvu v Rigi je osvojil celo srebrno medaljo. Večino svoje športne poti je nastopal v lahki kategoriji, le ob koncu je presedlal v polsrednjo kategorijo do 70 kilogramov.

Že kot vrhunski športnik je vodil znamenito pionirsko šolo bistriškega Impola, iz katere je izšla cela vrsta odličnih judoistov. Po prenehanju nastopanja je kar nekaj let kot trener vodil Impolo člansko vrsto in z njo leta 1984 v evropskem pokalu osvojil 3. mesto. Zadnja leta je na blazinah deloval kot sodnik in prav v nedeljo bi na bežigrajskem turnirju opravljal eno zadnjih nalog, saj je sklenil, da maja dokončno sleče kimono. V ta namen je pripravljal v Slovenski Bistrici veliko srečanje s svojimi nekdanjimi soborci in sodelavci, a se bo to, žal zgodilo na njegovi zadnji poti.

Stanko Topolčnik ni bil samo vrhunski športnik, temveč tudi izjemen prijatelj, vzgojitelj mladih rodov, skratka človek z veliko začetnico, za kar je prejel več družbenih priznanj, med drugim tudi Bloudkovo plaketo.