Umrl Jonah Lomu, orjaška ikona ragbija

Nova Zelandija je izgubila enega najprepoznavnejših športnikov vseh časov, ki se je dolgo boril z redko boleznijo ledvic.

Objavljeno
18. november 2015 14.38
RUGBYU-NZL-LOMU-OBIT-FILES
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Auckland - Neva Zelandija in ves športni svet žalujeta za legendarnim igralcem ragbija Jonahom Lomujem, ki se je poslovil v 41. letu starosti. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je premikal temelje tega športa, s svojimi 197 centimetri in 120 kilogrami je bil strah in trepet tekmecev, ki jih je pred sabo rušil kot za stavo, ker je bil za svoje telesne predispozicije tudi hiter, ga je bilo domala nemogoče zaustaviti. V svetu ragbija velja za eno najbolj prepoznavnih osebnosti, ki je v domovini - tudi zaradi svoje dobrosrčnosti in preprostosti - postal prava športna ikona.

Že leta 1995, ko se je komaj izvil iz najstniških let, se je pogumno in neustrašno zagnal v neenakovreden boj z redko boleznijo ledvic, zaradi katere je moral debelo desetletje pozneje oziroma kmalu po koncu reprezentančne kariere (2002) tudi na presaditev ledvic, ki mu je začasno rešila /podaljšala/ življenje. Po njej se je sicer še vrnil na igrišča, a ni več dosegel prejšnje kakovostne ravni. Zaradi zdravstvenih težav je moral hoditi na redne dialize, tudi med nedavnim svetovnim prvenstvom v Angliji, na katerem je bil promotor nizozemskega pivovarskega giganta. »Maorski orjak« je nenadoma in nepričakovano preminil danes zjutraj na svojem domu v Aucklandu.

Reprezentančni debi je dočakal leta 1994, že leto pozneje pa je na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki domala sam odpihnil Anglijo. Pred osmimi leti se je zanj našlo mesto v mednarodni ragbijski hiši slavnih, leta 2011 pa tudi svetovni hiši slavnih.