Usain Bolt za konec z drugim izidom sezone

Jamajški atletski zvezdnik Usain Bolt je na zaključni diamantni ligi sezone v Bruslju s časom 9,80 zmagal v teku na 100 m.

Objavljeno
07. september 2013 02.12
ATHLETICS-BEL-DIAMOND
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si
Bruselj - Jamajški atletski superzvezdnik Usain Bolt je na zaključni diamantni ligi sezone v Bruslju, na kateri ni bilo slovenskih predstavnikov, zmagal v teku na 100 m in v svojem zadnjem nastopu v sezoni z 9,80 sekunde in drugim izidom leta ugnal Američana Michaela Rodgersa (9,90) in rojaka Nesto Carterja (9,94).

Svetovni prvak Mohammed Aman, 19-letni Etiopijec, pa je izid sezone na svetu postavil v teku na 800 m (1:42,37), kar je na 1000 m, ki je redno na programih mitingov, uspelo tudi Kenijki Nelly Jepkosgei (2:35,43). Hitreje od Amana je v zgodovini na dva štadionska kroga teklo le osem atletov, vendar je mladi Afričan ostal v Boltovi senci.

Američan Justin Gatlin, olimpijski zmagovalec leta 2004 in dvakratni svetovni prvak 2005, je bil tokrat na 100 m šele četrti (9,94), pod 10 sekundami pa je tekel še Jamajčan Kemar Bailey-Cole (9,98). »To je moja zadnja tekma v sezoni, na njej pa sem dosegel enega svojih najboljših časov doslej. Zato sem zelo zadovoljen,« je takoj po nastopu dejal Bolt, ki je tokrat za prepričljivo slavje tudi odlično štartal. Olimpijski in svetovni prvak ter svetovni rekorder je letos tekel le v finalu svetovnega prvenstva avgusta v Moskvi, kjer je eno izmed treh zlatih medalj osvojil z 9,77. Na pol štadionskega kroga je tokrat zmago slavil Jamajčan Warren Weir (19,87), ki je bil prepričljivo najboljši tudi skupno.

Tudi med atletinjami je zmaga na 100 m odšla v Jamajko s Shelly-Ann Fraser-Pryce. Trikratna svetovna prvakinja na tej razdalji je z 10,72 za stotinko sekunde zaostala za izidom sezone. V troskoku, v katerem ni nastopila slovenska atletinja Snežana Rodić, je Kolumbijka Caterine Ibarguen (14,49 m) dosegla zmago na mitingu in tudi v skupnem seštevku. Francoz Renaud Lavillenie, olimpijski zmagovalec, je s 596 cm slavil v skoku s palico in četrtič zapored zmagal skupno v diamantni ligi. Na višini 604 cm, kar bi bil francoski rekord, je bil trikrat neuspešen. Njegov rojak Teddy Tamgho, ki je osvojil zlato v Moskvi, je v troskoku preskočil 17 m (17,30 m) in prepričljivo ugnal tekmece.

V prvi končni odločitvi dneva je olimpijska svetovna in evropska prvakinja Sandra Perković iz Hrvaške (67,04 m) dosegla eno izmed najbolj prepričljivih skupnih zmag, saj je dobila vseh sedem tekem v metu diska v najmočnejši seriji atletskih mitingov na svetu in si drugo leto zapored priborila tudi tudi 40.000 evrov zmagovite premije. Lani je diamantno nagrado dobila s šestimi zmagami in enim drugim mestom. V tej sezoni je bila poražena le enkrat, ko je v solzah zapuščala štadion v Zagrebu, saj je bila na domačem mitingu šele druga.