Uspeh in pol: Mina Markovič zmagala, Domen Škofic drugi

Slovensko športno plezanje se v Južni Koreji veseli enega največjih uspehov na preizkušnjah svetovnega pokala doslej.

Objavljeno
12. oktober 2014 12.52
eržen+SP plezanje, Mina Markovič
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Mokpo - Slovensko športno plezanje se veseli enega največjih uspehov na preizkušnjah svetovnega pokala doslej, saj je v južnokorejskem Mokpoju Mina Markovič opravila z vso žensko konkurenco na prvi od treh težavnostnih tekem azijske turneje, Domen Škofic pa je bil med moškimi drugi, premoč pa moral priznati edinole vodilnemu v skupnem seštevku, Avstrijcu Jakobu Schubertu.

Ptujčanka je odlično formo z nedavnega svetovnega prvenstva v Gijonu, na katerem se je okitila s težavnostnim srebrom in kombinacijskim bronom, prenesla tudi v zaključek sezone svetovnega pokala, v katerem se je torej veselila prve letošnje zmage. V polfinalu je zabeležila četrti dosežek, nato pa v finalu priplezala najvišje, čeravno se ni dotaknila vrha. Njena zmaga je še slajša, saj jo je dosegla na domačem »dvorišču« najresnejše tekmice Jain Kim, ki je v finalu povsem pregorela in zdrsnila na šesto mesto. Na zmagovalnem odru sta končali še Belgijka Anak Verhoeven in Francozinja Helene Janicot.

»Ponoči sem zakuhala, imela sem vročino in bolečine v trebuhu, tako da sem se komaj oblekla, kaj šele kaj drugega. Niti najmanj se nisem dobro počutila. Ko sem prišla v cono, me je trener vprašal, kako je, in sem mu odgovorila po pravici. A ko sem se ogrevala v steni, je bilo bolje, pa mi je dejal, naj grem na tekmo, če je res tako. In sem šla,« je težave odlično prebrodila Markovičeva.

Med moškimi je vrh smeri edini osvojil Schubert, ob njem in Škoficu, za katerega so to že druge letošnje stopničke po Chamonixu, pa je v najboljši trojici končal še Francoz Romain Desgranges. Slovenski uspeh je z devetim mestom dopolnila Maja Vidmar, ki je za las ostala brez finala, vsi trije naši reprezentanti pa bodo pod taktirko selektorja Romana Krajnika še nekaj dni ostali v Seulu in se pripravljali na prihodnjo prizkušnjo čez teden dni v kitajskem Wujiangu.

»Smer mi je bila pisana na kožo, bila je dolga in polna trikov, ob katerih je bilo treba ohraniti mirno glavo in odplezati res dobro. Ko sem padel dva giba pod vrhom, sem bil prepričan, da ne bo dovolj in me bodo vsaj še trije tekmeci prehiteli, naposled se je izkazalo drugače,« je poudaril Škofic, ki je pred odhodom v Azijo v prosti tehniki kot prvi v zgodovini preplezal obok Solkanskega mostu.