Utroša in Roj pokleknila v četrtfinalu

V Prešovu slovenski igralec badmintona Iztok Utroša ni ubranil lanske zmage, v četrtfinalu izpadel tudi Alen Roj.

Objavljeno
30. avgust 2013 21.43
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Prešov - Potem ko je prejšnji teden uspešno nastopal na svojem prvem mednarodnem izzivu v tej sezoni, turnirju Bulgarian Eurasia Open 2013 v Sofiji, se je najboljši slovenski igralec badmintona Iztok Utroša ta teden udeležil turnirja Victor Slovak Open 2013 v Prešovu, na katerem je branil lansko skupno zmago. Ponovitev podviga se mu je žal ponesrečila, izpadel je namreč že v četrtfinalu, zanj pa je bil usoden isti tekmec kot pred tednom dni v finalu v Sofiji - Poljak Michal Rogalski.

Utroša, ki se je po uspešnem bolgarskem nastopu vrnil v udarno stoterico na svetovni jakostni lestvici, na kateri zdaj drži 97. mesto, je bil tudi v Prešovu prvi nosilec. V prvem kolu se mu je odlično upiral nepostavljeni Šved Daniel Ojaær, 357. lopar sveta, ki je dobil prvi niz z 21:16, v drugem je bil Lendavčan uspešnejši (21:9), nato pa je Skandinavec dvoboj zaradi izčrpanosti predal. Lažje delo je imel 25-letni Prekmurec v drugem kolu, ko je bil z 2:0 (14, 14) boljši od Litovca Alana Plavina, ki ga tudi ni bilo med nosilci.

V polfinalu pa se mu je zataknilo. Spet mu je na nasprotni strani stal nepostavljeni Poljak Michal Rogalski, 165. igralec sveta, ki mu več kot očitno ne ustreza. Tokrat je bil po zares ogorčenem boju in kar uri in treh minutah igre boljši z 2:1 (-18, 18, 16), zdaj pa se bo moral v polfinalu pomeriti še s tretjim nosilcem, Čehom Jarolimom Vicenom.

Ni pa bil Utroša, sicer član BK Mladost Lendava, edini Slovenec v glavnem delu turnirja. tja se je namreč prebil tudi mladi, komaj 20-letni kvalifikant Alen Roj (BK Kungota), ki se je prek prve ovire prebil na podoben način kot Utroša - njegov tekmec, švedski kvalifikant Simon Knutsso, je namreč predal dvoboj, potem ko je Roj vodil z 21:19 in 11:9. V drugem kolu se je slovenskemu reprezentantu posrečil veliki met, z 2:1 (18, -17, 23) je namreč snel skalp petemu nosilcu, Rusu Nikiti Hakimovu, ki je na svetovni jakostni lestvici uvrščen skoraj 350 mest višje. V četrtfinalu je bil za študenta ljubljanske Fakultete za šport, sicer 477. lopar sveta, premočen tretji nosilec, čeh Jarolim Vicen, ki je zmagal z 2:1 (21, -9, 11). Zanimivo: če bi bila Slovenca v četrtfinalu uspešna, bi se v medsebojnem obračunu pomerila v polfinalu.

Tretji slovenski predstavnik Kek Jamnik (BK Medvode), 591. s svetovne jakostne lestvice, je izpadel že v uvodnem kolu kvalifikacij, ko ga je z 2:0 (16, 19) ugnal Slovak Matej Hliničan. V ženski konkurenci je slovenske barve zastopala Katarina Beton (ŠRD Konex), 731. igralka na svetu, a je klecnila že na prvi oviri - z 2:0 (13, 17) jo je ugnala Švicarka Cendrine Hantz. Med moškimi dvojicami pa sta Roj in Jamnik priznala premoč Poljakoma Adrianu Dziolku in Jaceku Kolumbajewu, ki sta bila boljša z 2:0 (11, 13).