Uvod brez Bolta, ki se pripravlja na slovo

Danes v Dohi uvodni miting diamantne lige v novi sezoni, Usaina Bolta tokrat gledalci ne bodo videli.

Objavljeno
05. maj 2017 00.32
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Z mitingom diamantne lige v Dohi se začenja atletska sezona na prostem na najvišji ravni, katere vrhunec bo avgustovsko svetovno prvenstvo v Londonu in z njim slovo velezvezdnika Usaina Bolta. Slednji bo uvod izpustil in skrbno izbiral poslovilne nastope, zagotovo pa na prvih tekmah ne bo niti slovenskih atletov.

Atletske vode so se ta mesec spet razburkale zaradi netekmovalnih stvari, namreč s predlogom evropske zveze, da se črtajo vsi svetovni in evropski rekordi, doseženi pred letom 2005, ker ni dokazov, da so bili doseženi »čisto«.

Odzivi atletov (rekorderjev) na predlog so seveda precej burni, o njem bo mednarodna zveza odločala avgusta, upati je, da se bo dotlej veliko več kot o neljubih stvareh (četudi se bo o Rusih in njihovi prepovedi nastopanja gotovo še razpravljalo) govorilo o dogodkih na tekmovališčih. Začenši z diamantno ligo, ki je letos doživela največje spremembe od uvedbe tekmovanja leta 2010. Če so se doslej atleti od prvega do zadnjega mitinga borili za točke, se bodo poslej na 12 kvalifikacijskih tekmah, o skupnih zmagovalcih 16 disciplin (oziroma skupno 32 v moški in ženski konkurenci) pa bosta nato odločala le finala v Zürichu in Bruslju. V metih, tekih na dolge proge ter skoku v daljino in troskoku bodo zgolj štirje kvalifikacijski mitingi, v ostalih disciplinah pa šest. V novi sezoni se je spremenil tudi sistem točkovanja – točke bo dobilo osem najvišjeuvrščenih –, zmagovalci pa bodo bogatejši za 10.000 $ (in vse do 1000 $ za osmouvrščenega) oziroma 50.000 $ na finalu (2000 za osmega).

Diamantna liga bo gostovala v 13 državah, prva postaja torej je danes Katar, kjer bo nastopilo 16 aktualnih olimpijskih in svetovnih prvakov ter 44 dobitnikov kolajn z velikih tekmovanj. Zanimivi boji se obetajo v ženskem skoku s palico ali v moških skoku v višino, metu kopja, teku na 400 metrov ter kenijska obračuna na 1500 in 300 metrov, na koncu pa bi kaj lahko največ pozornosti poželi najkrajši tekaški preizkušnji. Pri ženskah se bosta namreč na 200 metrov »udarili« Elaine Thompson in Dafne Schippers, torej zlata in srebrna z iger v Riu, pri moških pa na 100 m Justin Gatlin in Andre de Grasse, najbližja zasledovalca nepremagljivega Bolta na lanskih OI.

De Grasse je bil v Braziliji odličen tudi na 200 metrov, saj je osvojil srebro, pri 22 letih se zdi, da Bolt dobiva naslednika, čigar velika želja je pokvariti Jamajčanovo slovo na svetovnem prvenstvu.

Uvodni mitingi bodo gotovo minili brez slovenske udeležbe, morda si bo kdo od naših atletov skozi sezono še zagotovil nastop, velika verjetnost je, da bo tekmovala Martina Ratej v metu kopja. Lani se je na tej ravni preizkusila četverica, ob Ratejevi še Tina Šutej in Robert Renner v skoku s palico ter Luka Janežič v teku na 400 m.

Spored mitingov diamantne lige: Doha – danes, Šanghaj – 13. t. m., Eugene – 27. t. m., Rim – 8. junij, Oslo – 15. junij, Stockholm – 18. junij, Pariz – 1. julij, Lozana – 6. julij, London – 9. julij, Rabat – 16. julij, Monte Carlo – 21. julij, Birmingham – 20. avgust, Zürich – 24. avgust, Bruselj – 1. september.