Uvodna zmaga nad Srbi hitro izgubila sijaj

Odbojka: Slovenci so morali na EP na Danskem in Poljskem v drugo poklekniti pred razigranimi Finci.

Objavljeno
22. september 2013 00.56
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Herning – Kaj pomaga Slovencem uvodna zmaga na odbojkarskem evropskem prvenstvu na Danskem in Poljskem nad favoriziranimi branilci naslova Srbi, če je včeraj niso znali potrditi v drugem obračunu s Finci. Ti so ostali edina še neporažena zasedba v skupini C, s čimer so že našli pot v četrtfinale, izbranci selektorja Luke Slabeta, ki jih danes (15) čaka še dvoboj z Nizozemci, pa bodo priložnost verjetno iskali v repasažu.

Da bo treba sladek skalp Srbov pozabiti že na poti v garderobo, so v petek zvečer soglasno zatrjevali selektor in reprezentanti. Ni bilo tako. Zmaga je fante malce ponesla v višave, kar bi se jim včeraj morda še lahko izšlo, če bi na drugi strani mreže stala kakšna druga izbrana vrsta, ne pa izjemno mirna, trdna in v igri nadvse raznovrstna Finska s pretkanim mladim selektorjem Tuomasom Sammelvuom, še do včeraj igralcem (v tem imata skupni imenovalec s Slabetom), in izvrstnim organizatorjem igre Mikkom Eskom, v zadnjem desetletju enim najboljših podajalcev na stari celini.

Slovenci v pripravi na dvoboj niso naredili nič narobe. Natanko so vedeli, kje so bili hladni skandinavski tekmeci dan prej proti Nizozemcem najmočnejši: ob mreži, zmogli so namreč rekordnih 23 (!) blokov, torej skoraj šest na niz. Tokrat jih je Slabetova četa v tej prvini odlično nevtralizirala, a kaj, ko se je zataknilo povsod drugje. Na čelu z neizmernim številom neizsiljenih lastnih napak, kar 13 več si jih je privoščila od tekmecev, ki jim je v vsakem nizu na ta račun podarila deset točk. Tudi pri začetnem udarcu so bili Finci boljši, saj so zmogli osem asov ob 13 napakah, pri Slovencih je bilo razmerje veliko bolj klavrno (pet asov, kar 18 napak).

Na drugi strani mreže je Esko odlično in predvsem raznovrstno razigraval soigralce, najbolje se je ujel s korektorjem Urpom Sivulo, ki je povsem nepričakovano že drugič zapored na rezervno klop prikoval prvega zvezdnika moštva Mikka Oivanena, in predvsem sprejemalcem Anttijem Siltalo, ki je z rutinirano igro v polju naredil samo eno napako in prispeval 16 točk ob neverjetnem, kar 68-odstotnem napadalnem izkoristku. Čeprav v višino meri le 193 centimetrov, ga je ob skokih kar izstrelilo v zrak, tako da ga niso tekmeci niti enkrat ujeli v bloku.

»Razlika je bila zgolj v tem, da so Finci uspešno krotili naše začetne udarce. Še bolj smo morali pritisniti v upanju, da jih bomo zlomili, poskušali smo tudi s taktičnimi servisi, ni se nam posrečilo, v tem so bili oni boljši. Tudi v protinapadih smo bili premalo potrpežljivi, privoščili smo si več napak kot običajno. Finci so bili uspešnejši pri sprejemu, servisu in v zaključkih napadov. Razlik je bilo malo, a so bile zelo velike. Fantje vedo, zakaj so tukaj, zato me ne skrbi, kako se bodo odzvali v odločilnem dvoboju z Nizozemsko,« je strnil vtise selektor Luka Slabe.

Danes se bodo torej Slovenci ob 15. uri v Herningu pomerili še z Nizozemci, ki so včeraj proti Srbom že vodili z 2:0 v nizih, a so izbranci selektorja Igorja Kolakovića zmogli popoln zasuk in zmagali. Ob najbolj črnem scenariju lahko Slabetova četa celo ostane brez repasaža, kamor se uvrstita drugo- in tretjeuvrščena zasedba iz vsake skupine. To bi se zgodilo ob njenem današnjem porazu brez dobljene točke (torej ne z 2:3) in s sočasno zmago Srbov nad Finci.