V Arizono je več ne bo, poslej le na Koroškem

Tjaše Oder, lani bronaste na plavalnem prvenstvu stare celine, še ni na seznamu za svetovno prvenstvo.

Objavljeno
06. junij 2017 01.51
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Kranj – Če bi se ozrli k izidom prejšnje sezone, bi med slovenskimi plavalci lahko namenili največ pohval Petru Johnu Stevensu in Tjaši Oder. Oba sta se namreč na evropskem prvenstvu uvrstila na oder za najboljše tri, Korošica je takrat v Londonu osvojila svojo prvo kolajno z velikega tekmovanja. Zdaj, po vrnitvi v domovino iz ZDA, pa je še ni na seznamu zanesljivih potnikov za SP.

Reprezentantka Fužinarja, v zadnjih letih najuspešnejšega plavalnega kluba pri nas, se je v najdaljših disciplinah prostega sloga, na 800 in 1500 m prosto, že močno približala najboljšim na svetu. Predvsem lanskega leta pa zlepa ne bo pozabila, saj je prvič osvojila kolajno na evropskem prvenstvu, bronasto za 3. mesto na 800 m prosto, nakar je bila 13. na olimpijskih igrah. Želena uvrstitev v finale je bila predaleč, a vseeno je bil to v Riu najboljši slovenski dosežek v bazenu.

Optimistično se je ozirala k svoji plavalni prihodnosti in tudi k nadaljevanju študija v Arizoni. Načrte ji je nato jeseni sesul pretres možganov. »Takrat je šlo v bazenu univerze za nevsakdanji primer. Plavala sem, ena od kolegic pa se je pri svojem treningu močno odgnala od stene po obratu in trčila vame, zato sva morali pri priči prekiniti vadbo. Staknila sem pretres možganov, zato me en mesec ni bilo več v bazenu,« se ob koncu tedna na kranjskem mitingu spomnila 22-letna reprezentantka, ki pa je ne glede na nevšečnost odkrito in realno ocenila svoje bivanje s plavalnim utripom v ZDA.

»Nič novega ni, da sem v Ameriki uspešnejša na univerzi kot v bazenu. Pred menoj je tako le še en letnik študija poslovanja, za vrnitev na želeno plavalno raven pa se bom morala zelo potruditi,« je jasno dejala in navzlic mikavnosti SP v Budimpešti, mestu izjemne plavalne tradicije, ne bo silila za vsako ceno na osrednje tekmovanje poolimpijske sezone: »Ključno bo odprto prvenstvo Hrvaške in Slovenije čez slabe tri tedne na Reki (od 23. do 25. t. m., o. p.). Če bom tam hitra, bom usmerila misli k SP, drugače pa bom poletje raje namenila temeljitemu treningu in se za začetek nato lotila tekmovanj zimske sezone.«

Zadnji letnik študija, ki jo še čaka, pa bo opravila na daljavo, prek računalnika. »Rada bi se zares vrhunsko pripravila za naslednje olimpijske igre in ker sem vedno največ odnesla od treninga na Ravnah, sem se odločila ostati doma. Zato me po koncu te poletne sezone – pa če nastopim na svetovnem prvenstvu ali ne – pot ne bo več vodila v Arizono,« je jasno razgrnila svoj načrt tekmovalka, ki je večkrat navdušila z lepimi nastopi v najdaljših disciplinah, a navzočim ob vodi tudi zapustila vtis, da bi lahko na svoji športni poti, glede na talent in primerno strokovno vodenje, dosegla še več.

Po treh tednih, odkar se je iz ZDA vrnila domov, se še privaja na 50-metrski bazen, v zadnjih mesecih je pač onstran Atlantika trenirala in tekmovala v jardskih objektih. Če bo med svetovno elito v Budimpešti tekmovala, si v teh dneh še ne more natančno razjasniti, v kateri disciplini bi bila bolj konkurenčna – na 800 ali 1500 m.

»Okrog programa vadbe in disciplin pa raje vprašajte mojega trenerja. Le on vse natančno ve,« nas je usmerila h Gorazdu Podržavniku, za katerega bo SP prvo veliko tekmovanje v vlogi reprezentančnega selektorja. Mandat ima do konca leta 2018, kako bo takrat z Odrovo, je težko ugibati. »Res, želim si plavati še na naslednjih igrah v Tokiu. Nato bo verjetno napočil konec športne poti, bom videla, kaj bom počela in kje bom takrat z želeno diplomo iz poslovanja,« je še omenila ob kranjskem bazenu. Tisti na Kantridi, privlačnem predelu Reke tik ob morski obali, pa ji bo jasno razkril smernice prihajajočega poletja. Bo plavala med elito v Budimpešti ali pa bo vadila za boljše čase na domačih Ravnah?