V glavi si je že zarisal pot do zmage nad Kubancem

Dejan Zavec z optimizmom pričakuje obračun z Erislandyjem Laro, ki govori zelo spoštljivo o izzivalcu iz Slovenije.

Objavljeno
13. november 2015 02.06
Dejan Zavec in Sasha Yengoyan, 11.4.2015, Maribor
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Kubanski boksarski šampion Erislandy Lara, ki bo čez dvanajst dni v Miamiju proti Dejanu Zavcu branil naslova svetovnega prvaka v supervelterski kategoriji po različicah IBO in WBA, je v prvih intervjujih za ameriške medije govoril nadvse spoštljivo o slovenskem asu. Tako je med drugim poudaril, da je 39-letni Ptujčan vsekakor »vreden dvoboja za lovoriko«.

Pozorno si je ogledal oba dosedanja Zavčeva obračuna v ZDA. »Proti Bertu je postajal vse močnejši, ko ga je ustavila prebita arkada, zaradi katere je bilo dvoboja hitro konec. Andre je bil na poti k porazu, kar dokazuje, da je Dejan zelo dober borec. Na presenečenje vseh se je potem proti Keithu Thurmanu obdržal na nogah vseh dvanajst rund. Večina je pričakovala, da bo nokavtiran, toda Zavec je še enkrat dokazal, da je nadvse vzdržljiv boksar,« je o slovenskem izzivalcu povedal 32-letni Kubanec, ki ima vseeno v svojih mislih zgolj zmago.

»Mr. Sympathikus« je po eni strani presenečen nad Erislandyjevim razmišljanjem; čeprav že nekaj let živi v Teksasu, se očitno (še) ni nalezel ameriške samovšečnosti. »Takšno vedenje je le še en dokaz njegove veličine. Je res šampion v pravem pomenu besede,« je dal Zavec jasno vedeti, da je spoštovanje obojestransko. Kljub vsemu trdno verjame, da lahko preseneti za mnoge favoriziranega Laro. Če bi bilo treba, bi lahko šel z njim v ring že jutri. Tako dobro pripravljenega se namreč počuti že zdaj.

»Moral sem sicer opraviti nekaj manjših 'servisov', vse poškodbe, ki so pri meni stalnica, pa mi je uspelo ukrotiti s preverjeno ekipo zdravnikov in fizioterapevtov,« je s svojo zdravstveno »kartoteko« zadovoljen najboljši slovenski boksar, posebej hvaležen tudi podjetju Semos, ki mu je posodilo tako imenovani k-laser, s katerim si je doma »lizal« takšne in drugačne rane. V vseh teh letih se jih je že tako navadil, da ga ne morejo več vreči iz tira. Lahko bi celo rekel, da so ga še utrdile.

Z Levanijem je dobil, kar je iskal in potreboval

V teh dneh še zavzeto »sparira« z Gruzincem Leom Levanijem, ki je prav tako levičar kot Lara. »Z Leom sem dobil, kar sem iskal in potreboval. Je dovolj kakovosten boksar, da se lahko z njegovo pomočjo dobro pripravim za Erislandyja,« je razkril Zavec, vesel, ker je skozi številne treninge pridobil želene občutke. Ker se – kakor ocenjuje – približuje svoji optimalni pripravljenosti v danih okoliščinah, s toliko večjim optimizmom pričakuje obračun z Laro.

»Moram priznati, da sem že zelo lačen boksa, kar ni čudno, saj je od mojega zadnjega dvoboja minilo že sedem mesecev. Prav tako sem lačen tudi uspeha, moja želja po zmagi že dolgo ni bila tako velika,« je poudaril »Mr. Sympathikus«, ki je medtem dobro proučil sedem let mlajšega Kubanca. »Gre za izjemno tehnično podkovanega boksarja, zato mi je popolnoma jasno, da me čaka sila zahteven dvoboj. Toda v glavi sem si že nekako zarisal pot, ki bi me lahko pripeljala do zmage,« je že skoval taktiko, s kakršno se bo lotil svetovnega prvaka po različicah IBO in WBA.

»Zagotovo ne bom boksal tako, kot so z njim prejšnji tekmeci, ki so poskušali od vsega začetka naprej pritiskati nanj, vendar bili pri tem neuspešni. A tudi 'vreča za nabijanje' ne bom! V uvodnih rundah si bom prizadeval držati korak po tehnični plati in vzpostaviti ravnovesje, pozneje bom skušal uveljaviti svojo moč in z njo jeziček na tehtnici prevesiti na svojo stran,« je Zavec zaupal, na kakšen način se bo trudil 25. t. m. v igralnici Hialeah Park pripraviti presenečenje.

Proti Miamiju bo odletel v ponedeljek skupaj s trenerjem Dirkom Dzemskim, ki bo imel še v soboto zvečer v Desauu polne roke dela z vodenjem svojih izbrancev iz kluba Sport Events Steinforts (SES). V osrednjem obračunu tamkajšnje prireditve se bo – mimogrede – njegov nemški up Tom Schwarz proti rojaku kazahstanskega rodu Ilji Mezencevu boril za naslov mladinskega svetovnega prvaka v težki kategoriji združenja WBO.