V istem dnevu dve novi prvenstveni smeri

Slovenski alpinisti so v Patagoniji dosegli nov velik mejnik, vzhodna stena Cerro San Lorenza je v enem dnevu dobila dve novi smeri.

Objavljeno
18. december 2015 11.38
Š. Ro.
Š. Ro.

Ljubjana - Uspehov slovenskih alpinistov v tem letu kar ni videti konca. S Planinske zveze Slovenije poročajo o novem velikem uspehu: Dejan Koren - DeKo (AO PD Vipava), Rok Kurinčič (Soški AO), Boštjan Mikuž (AO PD Ajdovščina), Domen Kastelic in Domen Petrovčič (oba Akademski alpinistični odsek) so na odpravi v Patagoniji poskrbeli za kar dve prvenstveni smeri v enem dnevu.

Slovenskim alpinistom ni vzelo volje za Patagonijo značilno slabo in vetrovno vreme in tako sta 20. novembra obe navezi krenili pod vzhodno steno Cerro San Lorenza (3706 m), ki sta jo dan pozneje preplezali po dveh prvenstvenih smereh: No fiesta/Brez zabave (ED+, 1600 m; plezali Koren, Kurinčič in Mikuž) in EXIT/Izhod (ED, 1000 m; plezala Kastelic in Petrovčič). Kastelic in Petrovčič sta dobro izkoristila kratko vremensko okno in pred tem preplezala še novo smer v jugozahodni steni Cerro Hermosa.

»Pomemben korak je, da je opravljen prvi vzpon v vzhodni steni Cerro San Lorenza. Smeri bolj kot zahtevnost posebnost daje objektivna nevarnost,« je vzpon ocenil vrhunski alpinist Silvo Karo, poznavalec plezanja v Patagoniji. »Potrpežljivost se jim je izplačala, da so lahko na koncu odprave preplezali to težavno in predvsem objektivno zelo nevarno steno,« pa je alpinistične dosežke v Patagoniji komentiral načelnik Komisije za alpinizem PZS Miha Habjan.