V Kamniku potrditi vsaj domač primat

Odbojkarji ACH Volleyja po treh porazih v ligi prvakov danes (19) v Kamniku na derbiju DP s Calcitom Volleyballom.

Objavljeno
05. december 2015 00.48
Odbojka
Janez Porenta
Janez Porenta

Ljubljana - Slovenski odbojkarski šampion ACH Volley je po polovici prvega dela lige prvakov najslabše moštvo med vsemi 28 udeleženci, eno od dveh, ki še ni osvojilo niti niza, vendar ima tudi točkovni količnik precej slabši kot tekmec z dna, Budvanska rivijera. Zato je očitno, da se bo treba osredotočiti na domače parkete, kjer tudi ne gre vse kot po maslu.

Razkorak do evropskega vrha je pač prevelik, vse napovedi o tem, da bodo Ljubljančani v vsakem dvoboju lovili zmago, so bile jasno zgolj motivacijska injekcija. »V skupini F imamo dva podprvaka držav z vrha evropske odbojke in eno nekoliko slabšo ekipo, proti kateri pa smo se tudi že opekli. Kar nekaj let smo si prizadevali za to, da igramo v ligi prvakov, ne vem pa, zakaj si mečemo pesek v oči. Jasno je bilo rečeno, na čem je poudarek v prejšnji, tej in verjetno tudi še v prihodnji sezoni - na odplačevanju preteklega dolga, ponovnem vzpostavljanju finančne stabilnosti, kar rezultatsko pomeni, da moramo v Evropi ceniti vsak osvojeni niz. Ne vem, kdo si je delal utvare, da bomo - malo pretiravam - udeleženci finalnega turnirja lige prvakov,« je jasen kapetan Andrej Flajs.

Gdansk je, podobno kot pred tem že Modena, razgalil razliko med najboljšimi in najslabšimi v ligi prvakov. »Dva niza smo bili kar enakovredni tudi pri sprejemu, pa smo ju vseeno izgubili, torej je tekmec razliko ustvarjal drugje. Tudi ko smo sestavili dvojni blok in bili tam, kjer smo se dogovorili, se ni izšlo, saj je pomembna dimenzija tudi višina. Poljaki so bili višji in so udarjali tudi čez naš dvojni blok, lažje so zaključevali težke žoge. Ko smo imeli slabši sprejem, nas je na drugi strani mreže čakal kompakten blok, sami pa so imeli idealen sprejem in ker se je dogajalo toliko višje, nismo mogli z blokom in obrambo storiti, kar bi si želeli,« je strnil vtise trener dr. Bogdan Kotnik.

Korektor Eric Mochalski v tej sezoni le redko razočara, a sam ne more storiti vsega. »Ni skrivnost, da je naš najboljši napadalec, toda točke moramo iskati tudi drugje. Tega se zavedamo, na tem delamo, a nam še malo manjka. Sprejemalci, predvsem Flajs, so zelo obremenjeni pri sprejemu in jih nato zmanjka v napadu. Pred sezono ste me spraševali, ali smo najšibkejši na blokerskem položaju, zdaj sami vidite, da sem imel prav, ko sem rekel, da drugje - na sprejemalskem. Želel bi si enega izkušenega, robustnega igralca, kakršen je bil na drugi strani denimo Mateusz Mika,« je še dodal Kotnik.

Že danes (ob 19. uri v Kamniku) pa bo moral ACH Volley dokazati, da je še vedno dominanten vsaj na domačih parketih. Drugič v sezoni se bo v derbiju DP pomeril s Calcitom Volleyballom, od katerega je bil pred dvema mesecema po štirih izenačenih nizih boljši s 3:1. Ekipi sta trenutno točkovno poravnani in imata celo enako razliko dobljenih in izgubljenih nizov, tako da bodo odločale malenkosti. »Verjetno so tekmeci rahlo utrujeni po četrtkovem dvoboju, bržkone pa bo odločala dnevna forma. Vendar pa ključni dvoboji prihajajo šele v drugi polovici tekmovanja in v končnici,« je prepričan sprejemalec Calcita Žiga Štern.