Kakor Ali, Mayweather in Van Gogh

»Razvpiti« Irec Conor McGregor si je po pičlih 13 sekundah v Las Vegasu priboril šampionski pas združenja UFC.

Objavljeno
14. december 2015 14.45
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Irska ima najpozneje od včeraj novega športnega superzvezdnika. To je Conor McGregor, ki si je v noči na nedeljo v razprodani dvorani lasvegaškega hotela in igralnice MGM Grand izbojeval naslov prvaka v najmočnejšem združenju mešanih borilnih športov UFC, potem ko je po pičlih trinajstih sekundah nokavtiral Brazilca Joseja Alda, dosedanjega šampiona v peresni kategoriji (do 65,8 kg).

McGregor je tako slavil še 15. zaporedno in skupno 19. zmago (18 s k. o.) v MMA, v katerem ima sicer iz začetka kariere tudi dva poraza. Alda, ki je po 25 zmagah (16 s k. o.) doživel drugi neuspeh, prvega po letu 2005, je onesposobil z natančnim levim direktom, svoje delo pa je nato dokončal še z dvema udarcema na tleh, kjer 29-letni Brazilec ni več nudil odpora.

»Razvpiti« (Notorious), kakor se glasi vzdevek dve leti mlajšega Irca, je od silnega veselja skočil na »kletko«, ko se je spustil na (realna) tla, pa povedal, da nihče na tem svetu ne zdrži udarca njegove levice. Zatem se je obrnil k potolčenemu Aldu: »Jose je (bil) velik šampion, že zato bi si zaslužil, da bi borba trajala dlje.«

S pravim »blitzkriegom« je v Las Vegasu poskrbel za nov rekord, saj je vknjižil najhitrejši nokavt, kar zadeva obračune za naslov prvaka po različici UFC. Na poti proti vrhu je premikal mejnike in prejemal različne nagrade. Tako je ob ognjenem krstu v tem ameriškem združenju, v katerem je nastopil šele kot drugi Irec po Tomu Eganu, aprila 2013 že v uvodni rundi prisilil k vdaji Američana Marcusa Brimagea in dobil priznanje za najboljši nokavt večera.

Odtlej je kot po tekočem traku nizal zmage in s spektakularnimi predstavami navduševal ljubitelje borilnih športov, s provokativnimi izjavami pa buril duhove in delil množice. Zaradi njih ga eni obožujejo, drugi pa sovražijo, na kar se sam požvižga. Je mojster besednih dvobojev, po katerih spominja celo na legendarnega boksarja Mohameda Alija. Ko je julija letos v drugi rundi ustavil Američana Chada Mendesa, ga je med obračunom ves čas izzival.

»Spraševal me je, ali se šalim. Zanimalo ga je, če je to vse, kar imam. Potem mi je prišepnil, da postajam utrujen in da mi njegovi nožni udarci vidno jemljejo sapo. Neprestano je govoril in mi tako jemal zbranost,« je Mendes zaupal o McGregorju, za katerega je Dana White, predsednik združenja UFC, dejal, da je verjetno najboljši, kar zadeva psihološko igro v zgodovini borilnih športov.

McGregor je že zdaj globalna zvezda

»Tekmece najprej načne z jezikom, dotolče pa jih z natančno merjenimi ročnimi in nožnimi udarci,« je 46-letni Američan razkril Conorjevo »skrivnost uspeha«. Da bo postal zvezdnik, je vedel že po prvi skupni večerji. »Po njej sem poklical svojega sodelavca in mu rekel, da sicer ne vem, kako dobro se zna McGregor boriti z največjimi asi, če pa to počne vsaj pol tako dobro, kot govori, bomo o njem še ogromno slišali,« je že pred časom napovedal White.

»Razvpitega« Irca primerja celo z boksarskim šampionom Floydom Mayweatherjem. »Kar je (bil) Floyd za boks, je Conor za mešane borilne športe (MMA). Menim celo, da lahko postane še večji od Mayweatherja. Poglejte njegovo izjemno tehnično podkovanost, atraktivne predstave in nokavte, samovšečno vedenje, ljubezen do dragih avtomobilov ... Ko smo bili v Avstraliji, so govorili le o njem. Enako je tu v ZDA in tudi drugod po svetu. On je že zdaj globalna zvezda,« je prepričan prvi mož zveze UFC.

Da je McGregor res izjemno priljubljen, kažejo tudi številni navijači. Že na uradno tehtanje ga pride pozdravit blizu 10.000 privržencev, še več oboževalcev ga spodbuja s tribun, na katerih kajpak prednjačijo Irci. Izjemno zanimanje zanj se pozna tudi na njegovem bančnem računu; zgolj za dvoboj z Aldom naj bi predvsem zaradi izjemne gledanosti na plačljivi televiziji prejel okrog devet milijonov dolarjev, kar je nov rekord za mešane borilne športe v ZDA.

Novi šampion peresne kategorije pa se – zanimivo – primerja z znamenitim slikarjem Vincentom Van Goghom. »Bil sem tako obseden z željo, da bi postal najboljši na svetu, da sem razmišljal le še o tem. Zaradi tega sem že začel izgubljati razum – podobno kakor Van Gogh. Vendar pa menim, da tako mora biti, če želiš v neki stvari doseči vrh. Postati moraš že skoraj nor,« je razkril McGregor in svoje zadnje besede podkrepil tudi z naslednjo mislijo: »V kletki sem vsakič pripravljen tudi umreti!«

Zvezdnik iz Dublina je sicer sprva treniral nogomet (v mladosti je igral za Lourdes Celtic in navijal za Manchester United), nakar se je – ko je spoznal, da je »nogomet za ženske« – preusmeril v boks. Našel se je v mešanih borilnih športih. Ko je bil pred kratkim gost v pogovorni televizijski oddaji pri Jimmyju Kimmlu v živo, mu je med drugim omenil: »Ti se z ljudmi pogovarjaš za veliko denarja, jaz jih pa pretepam za veliko denarja ...«