V komuni so še izostrili svoje ambicije

Kajakaštvo: v smučarskem središču na 1000 m višine bodo slalomsko SP danes najprej začeli kajakaši in kanuisti.

Objavljeno
17. september 2014 23.42
tlo-martin
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

McHenry – Četudi so Američani včeraj še hiteli s postavljanjem količkov in nepričakovano veliko dela opravljajo v zadnjih urah pred slalomskim SP, v slovenski hiši lučaj pod progo ni bilo čutiti napetosti, ki običajno udari na plano dan pred kvalifikacijami. Prizorišče na slabih 1000 metrov nadmorske višine jim je zlezlo pod kožo, zatrjujejo, prvi pa se bodo danes na progo podali kanuisti in kajakaši.

Še dopoldne so se celo šalili, da bržkone niti ne bodo dočakali demonstracijskih nastopov, med katerimi si lahko ogledajo postavitev za tekmo, saj so bile zamude organizatorjev v zadnjih dneh vidne na vsakem koraku. A Američani so projekt vseeno vzeli sila resno in na vrhu smučarskega središča Wisp v naslednjih dneh pričakujejo večtisočglavo množico obiskovalcev, četudi so Slovenci zadnje dni na svojem dvorišču pogosteje srečevali srne kot množice turistov. Zadnji dan so se še zadnjič zamotili s pripravo hrane in tudi novinarjem, ki smo za kratek čas obiskali njihov dom, prikazali, kako spretno in utečeno sodelujejo pri kuhanju, pri tem pa še enkrat poudarili, da jim je 14-dnevno bivanje pod progo omogočilo temeljito pripravo na tekmo.

»Proga se namreč zelo razlikuje od običajnih umetnih, hoteli so narediti takšno, ki bi bila najboljši približek naravnih ameriškim rekam. Mi iz Evrope tega nismo navajeni, v Tacnu je denimo proga zelo plitka in počasna, tu hitra in globoka, obnaša se drugače, včasih te celega potegne pod vodo, pa sploh ne veš, zakaj. Pripravljalno obdobje je bilo zelo pestro,« je razkril Martin Albreht, ki je svetovni pokal letos končal kot najvišje uvrščeni slovenski kajakaš (10.), a še vedno nezadovoljen in ima zato visoke ambicije za vrhunec sezone. Ob odsotnosti poškodovanega Petra Kauzerja, dvakratnega svetovnega prvaka (2009 in 2011), ki je leta vodil slovensko reprezentanco tako po rezultatih kot pojavnosti, so se namreč slovenski kajakaši, nastopila bosta še Janoš Peterlin in Simon Brus, letos precej lovili skozi sezono in pobudo povsem prepustili kanuistom. Pri čemer Kauzer ne bo edini odsoten šampion, tudi olimpijski prvak Daniel Molmenti je zaradi prometne nesreče ostal brez SP.

Dobro razpoloženje in predvsem optimizem v slovenski reprezentanci, katerima je botrovalo tudi življenje pod isto streho, pod katero so (ne)hote morali razviti družinski način življenja, je kajpak dobra popotnica pred tekmovalnim vrhuncem sezone, a v zraku je vendarle precej neznank. Slovenci so namreč letos nanizali vrsto odličnih rezultatov, a po vrsti so vse zabeležili v pomladnem in zgodnjepoletnem delu, ko je zmago v svetovnem pokalu denimo slavil dvojec Luka Božič-Sašo Taljat ter nato še kanuist Benjamin Savšek, čigar oče bo tudi tokrat delil pravico na vraticah. Savšek mlajši ima nedvomno vlogo prvega slovenskega vesla v kanuju, saj je tako predlani na EP kot lani na SP osvojil bron, letos pa ima tudi močno moštveno podporo, saj Božič in Anže Berčič spadata vsaj na rob deseterice, če ne vanjo, četudi je slednji letos celo leto lovil lanske občutke, ki so mu v 2013. prinesli dve posamični zmagi.

Slovenci so sicer na dosedanjih prvenstvih zbrali že 27 kolajn in od leta 2009 vsakič priveslajo vsaj do ene posamične, res pa je, da jim zadnje prvenstvo zunaj stare celine (Brazilija 2007) ni prineslo razlogov za veselje, zato se upravičeno nadejajo, da bodo tokrat bolje opravili nalogo. Tokrat pa tudi nobena reprezentanca ne bo v bistveni prednosti zaradi pretirane količine treninga na progi, saj so ZDA predaleč, da bi med letom prihajali na treninge. »V zadnjem času so prav vsi naši vrgli sidro in tako nas pred prvimi nastopi ne spremljajo nobene sence ali dvomi, saj je vse potekalo po načrtih. Cilji seveda so visoki in kar še posebej veseli, je to, da je pri vseh enajstih tekmovalcih opaziti, da se zelo dobro zavedajo, da je pred njimi najresnejši preizkus sezone. Vseh 14 dni priprav so se tako obnašali, ob tem pa niso videti obremenjeni in boljše popotnice pred začetkom ne bi mogli imeti,« je dejal direktor reprezentanc Andrej Jelenc, po današnjih kvalifikacijah pa te jutri čakajo še kajakašice in dvojce, takoj za tem pa bo že sledil polfinale kajakašev.