V Ljubljani vsak na pamet ve, s kom sablja

Eva Jeza je na sabljaškem državnem prvenstvu osvojila vse tri naslove v meču, floretu in sablji.

Objavljeno
10. april 2014 19.56
Eva Jeza na treningu v Ljubljani, 26. julij 2013
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport

Ljubljana – Eva Jeza je na državno prvenstvo v sabljanju v Velenju pripotovala iz Prage, kjer ta čas študira na fakulteti za šport, in prizorišče zapustila z naslovi v vseh treh kategorijah. Tekmice je premagala v meču, floretu in sablji.

Dvaindvajsetletna sabljačica, ki prisega na meč, je v finalu svojega paradnega orožja opravila z Evo Zorman, v floretu je bila boljša od Klare Korenčan, v sablji od Anastazije Zajec. Prvič je postala kompletna državna prvakinja.

V glavnem mestu Češke, kjer študira v tem semestru, je včlanjena v Sabljaški klub Praga. »To je najštevilčnejši klub v državi. Razmere za trening so super, dvorana je zares velika in opremljena samo za sabljanje. Sabljam s fanti – njihov najboljši Jiri Beran je uvrščen na 20. mesto na svetovni lestvici –, sparing partnerjev imam ogromno, kar je velika prednost v primerjavi z Ljubljano, kjer nas je le peščica in vsak že na pamet ve, s kom se bori, kakšni so odzivi posameznikov. V Pragi pa prebiram poteze raznovrstnih profilov in tako širim svoje sabljaško znanje,« je razkrila sogovornica.

Sabljati je začela z devetimi leti na Taboru, glavni »krivec« za to je njen brat Jure. Nekoč je sabljal, zdaj je trener. V dvorani na Viču, kjer je letos dom našel Sabljaški klub Ljubljana, ki ga tudi vodi, usmerja Evo in sabljaški podmladek. »Verjamem, da mu je včasih z mano težje delati kot z drugimi, saj si iskreno poveva v obraz, tudi ko ne gre. Prednost je, da me dobro pozna in natančno ve, kaj si mislim, kako se odzivam,« je povedala športnica, ki bratu pomaga pri vodenju kluba.

V slovenskem sabljanju pogreša konkurenco. »S številčnostjo bi prišli tudi rezultati,« je prepričana. V povprečju porabi dva meča na leto. »Se je pa že zgodilo, da sem v 14 dneh zlomila kar tri. Za enega je treba odšteti 100 evrov,« je dodala. Letos jo čakata dve veliki tekmovanji – evropsko prvenstvi junija v Strasbourgu, mesec dni pozneje pa še svetovno v Kazanu. Njene misli pa so ta čas pri majskih borbah serije satelit v Splitu, kjer meri na uvrstitev med najboljšo trojico.