V Madridu in Istanbulu veliko razočaranje zaradi izgubljenih OI

»MOK zavrnil varčevalno in glasoval za razsipniško kandidaturo,« so po izgubljenih OI 2020 prepričani v Madridu.

Objavljeno
08. september 2013 12.33
OLYMPICS-VOTE/TURKEY
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Madrid - Poletne olimpijske igre 2020 bo gostil Tokio, je sinoči na 125. zasedanju Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) sporočil predsednik Jacques Rogge. V Madridu in Istanbulu so se tako obrisali pod nosom.

Pri MOK so po odločitvi dejali, da so igre dodelili »mestu z najmanj tveganja«. Madrid ni iger dobil zaradi finančnih težav Španije, Istanbul pa je izpadel zaradi nemirne politične situacije.

Razočaranje zaradi neuspelih kandidatur je bilo kajpak veliko. Španci so namreč brez iger ostali ob tretji zaporedni kandidaturi, Turki pa že v petem poskusu.

Španski športni mediji so ob porazu na političnem igrišču MOK ostro reagirali in napadli krovno olimpijsko gibanje. »Madrid ima razum, MOK ga nima,« je danes zapisal španski časnik As. Konkurenti v Marci pa so zapisali: »MOK je odklonil (madridski) varčevalni načrt in raje glasoval za zapravljanje sredstev vlagateljev«.

Špansko glavno mesto pred tem ni bilo uspešno niti za organizacijo iger 2012, ki jih je dobil London, niti za 2016, ki jih bo gostil Rio de Janeiro. Tokrat so Madridčani imeli še posebej veliko upanja, da bodo uspešni. Po presenetljivem slovesu že po prvem krogu glasovanja so Španci nemudoma začeli iskati razloge, zakaj se jim znova ni posrečilo.

»Poraz kaže, da je Španija v svetu vplivov izgubila,« so zapisali pri El Mundu. Pri El Paisu pa so menili, da je »Razvajeni Mok varčevalno madridsko kandidaturo označil kot slabost«.

Premier Mariano Rajoy je neuspeh pospremil z besedami: »Izid nam ni všeč. Ampak takšno je življenje. V športu včasih zmagaš, včasih pa izgubiš.«

Brez iger na dveh celinah

»Čestitamo Tokiu za zmago,« je bila turška ekipa organizatorjev kratka na twitterju. Premier Recep Tayyip Erdogan je poudaril, da je potrebno odločitev MOk spoštovati, ob tem pa je na tisoče Turkov, ki so čakali na odločitev na ulicah in pred tem plesali in mahali s turškimi zastavami, prav tako moralo le nemočno priznati poraz.

Glasovanje Moka so na velikih zaslonih v živo predvajali kar na devetih mestih v turški prestolnici, med drugim tudi pri Hagii Sophii, na Taksimu in na obali bosporske ožine. »Žalosti me dejstvo, da je izbrano mesto v preteklosti že gostilo olimpijske igre,« je dejal Erdogan le nekaj minut po razglasitvi.