V Parizu ta konec tedna ne bo športnih dogodkov

Francoske oblasti so zaradi terorističnih napadov odpovedale vse športne prireditve, ki bi morale potekati ta konec tedna.

Objavljeno
14. november 2015 10.52
FRANCE-ATTACKS-PARIS
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Pariz - Francoske oblasti so zaradi petkovih terorističnih napadov v Parizu sporočile, da so za ta konec tedna odpovedane vse športne prireditve v Parizu in okolici.

Glavno mesto Francije so sinoči pretresli številni napadi, v katerih je po doslej znanih podatkih življenja izgubilo preko 120 ljudi, preko 100 jih je ranjenih. Največ žrtev je bilo v dvorani Bataclan, kamor so med koncertom ameriške rock skupine Eagles of Death Metal vdrli štirje napadalci in ubili skoraj sto ljudi. Policija je kasneje vdrla v dvorano po vdoru v dvorano in rešila več kot 100 ljudi, v napadu pa so umrli vsi štirje napadalci. Trije so se razstrelili, preostalega pa so ustrelili policisti, poroča BBC.

Sporočilo o odpovedi športnih prireditev v Parizu in okolici so danes podali vodje športnih zvez. Eden od samomorilskih napadov se je sinoči zgodil tudi v neposredni bližini osrednjega nogometnega štadiona Stade de France, kjer sta reprezentanci Francije in Nemčije sinoči odigrali prijateljsko tekmo. Zmage nad svetovnimi prvaki Nemci so se z 2:0 veselili Francozi.

Med samo tekmo so vsi na štadionu slišali eksploziji in domnevali, da gre za navijače in njihovo pirotehniko. Še ena eksplozija je potem odjeknila med polčasom, ko so evakuirali francoskega predsednika Francoisa Hollanda, ki je po napadih razglasil izredne razmere in na ulice Pariza policistom v pomoč poslal 1500 vojakov. Panike med gledalci ni bilo do samega konca, ko se je razvedelo o napadih. Organizatorji so zato navijačem začasno prepovedali izhod, tako da si le-ti po koncu tekme na zelenici čakali na potrditev, da lahko varno zapustijo štadion.

»Ob polčasu nismo o tem nič govorili, saj nismo želeli panike med ljudmi. Ob koncu tekme sem igralcem povedal, kaj se dogaja, ob tem pa bi rad svojcem žrtev izrekel sožalje,« je danes dejal predsednik Francoske nogometne zveze Noel Le Graet.

Nemci prenočili na štadionu

Nemški nogometaši so iz varnostnih razlogov prenočili na štadionu in ni tvegala vožnje do hotela. Ekipa je z letalom danes zjutraj že prispela na letališče v Frankfurt, naslednja prijateljska tekma proti Nizozemski v torek pa naj ne bi bila pod vprašajem, čeprav se bo vodstvo ekipe svetovnih prvakov o tem dokončno odločalo v nedeljo.