Dvojna zmaga Mercedesa, Ferrarijeva blamaža

V Spielbergu je dirko za VN Štajerske zanesljivo dobil Lewis Hamilton. Drugi Valtteri Bottas, tretji Max Verstappen. V nedeljo Madžarska.

Objavljeno
12. julij 2020 16.37
Posodobljeno
12. julij 2020 17.19
Lewis Hamilton je vodil od štarta do cilja. FOTO: Mark Thompson/AFP
Spielberg - V avstrijskem Spielbergu se je končala druga dirka sezone v formuli 1 in prva za VN Štajerske. V sobotnih deževnih kvalifikacijah se je najboljše znašel svetovni prvak Lewis Hamilton, ki je imel najboljši štartni položaj in ga v celoti unovčil ter dosegel suvereno zmago. Vodil je od štarta do cilja!



To je njegova 85. zmaga v karieri, zdaj za Michaelom Schumacherjem zaostaja le še za šest zmag. Drugi je bil njegov moštveni kolega v Mercedesu Valtteri Bottas, ki je zadržal skupno vodstvo. Finec je malo pred koncem prehitel Maxa Verstappna, ki je imel težave z dirkalnikom.

Vertappen, zmagovalec na Red Bullovem dirkališču v letih 2018 in 2019, je na prvi dirki odstopil. Zmagal je Bottas, ki je tokrat začel s četrtega mesta. Pred njim je bil Carlos Sainz z McLarnom.
 

Nočna mora za Ferrari


Znova sta razočarala Ferrarija, Sebastian Vettel je bil v deževnih kvalifikacijah deseti, še masto slabši pa Charles Leclerc, ki je pred tednom presenetljivo ujel drugo mesto. Za rdeče se je danes v lepšem vremenu začelo obupno, Vettel in Leclerc sta trčila drug ob drugega, slabše jo je odnesel Nemec, ki je izgubil zadnje krilce, zaradi česar je na stezo prišel varnostni avto.

image
Ferrari je končal dirko, še preden se je zares začela. FOTO: Darko Bandic/AFP


Vettlov avtomobil so mehaniki pospravili v garažo. Krivec je bil Monačan, ki pa je lahko nadaljeval dirko z zadnjega mesta, a so bile poškodbe podvozja na dirkalniku prevelike in tudi on je razočaran končal dirko, na kateri je upal na podoben razplet kot teden prej, ko se je s sedmega mesta zavihtel na zmagovalni oder.
 

Verstappen prvi v bokse


Do 27. kroga od 71, ko je odstopil Sebastian Ocon, sta bila rdeča dirkalnika edina brez rezultata. Prvi se je za menjavo gum odločil Verstappen, ki je šel z mehkih na srednje trde pnevmatike. Za enako potezo se je kmalu odločil Hamilton in prišel pred Nizozemca, novi vodilni Bottas pa je dlje vztrajal na mehkih gumah. Hamilton je kljub temu dosegal najboljše čase in imel nadzor nad dirko.

image
Maxu Verstappnu ni uspelo ubraniti drugega mesta. FOTO: Darko Bandic/AFP


Bottas je šel po nove gume v 35. krogu in precej povečal zaostanek za Verstappnom (10 sekund), ta pa je bil na polovici dirke pet sekund za Hamiltonom, ki so ga najbolj skrbele gume in je mehanikom sporočil, da se mu zdijo mehkejše kot sicer. Prva trojica je imela veliko prednost prek 30 sekund pred Alexandrom Albonom (Red Bull) in njegovimi zasledovalci, od katerih je bil najbolj ambiciozen Sergio Perez (Racing Point).


Bottas v drugo uspešen


Verstappen je imel malce poškodovan avto (sprednje krilce), zato se ni spustil v boj s Hamiltonom, hitro se je zmanjševala prednost pred Bottasom. Sedem krogov pred koncem je padla pod dve sekundi. »Na ovinku 3 sploh nimam nadzora,« je tožil mladi zvezdnik: »Od zadnjih gum ni ostalo prav dosti.«

image
Valtteri Bottas je ob koncu prehitel Maxa Verstappna. FOTO: Leonhard Foeger/AFP


Takrat se je začel najbolj razburljiv del dirke, Bottas je že šel mimo, ampak Verstappen je vrnil udarec, vendar je Finec v drugo opravil popravni izpit in švignil na drugo mesto.


 

Sledi Hungaroring


V skupnem seštevku je Bottas zadržal skupno vodstvo. Ima 43 točk, Hamilton pa 37. Najhitrejši krog je odpeljal Perez in si prislužil dodatno točko. Znova se je izkazal McLaren (Carlos Sainz, Lando Norris), ki je med konstruktorji celo pred Red Bullom in Ferrarijem.

Prihodnjo nedeljo bo dirka na Madžarskem, po dveh tednih premora pa bo sledil dvojni spored v Silverstonu.