V ringu si ne bosta ničesar podarila

Dejan Zavec bo skušal danes ponoči z nepredvidljivostjo presenetiti favoriziranega svetovnega prvaka Erislandyja Laro.

Objavljeno
24. november 2015 19.14
Miha Šimnovec, Miami
Miha Šimnovec, Miami

Miami – Dejan Zavec je s svojo simpatičnostjo na novinarski konferenci in uradnem tehtanju ukradel šov tekmecu Erislandyju Lari, svetovnemu prvaku v supervelterski kategoriji po različicah IBO in WBA, ki je sicer podobno skromen in preprost kakor ptujski šampion, vendar bolj zadržan. Vsaj kar zadeva javne nastope zunaj ringa.

»Za govorniški oder zdaj kličem Jana Zavecka, boksarja iz Slovenije, ki – zanimivo – od tukajšnjih borcev edini govori angleško,« je direktor marketinga v igralnici Hialeah Park, ki po videzu močno spominja na katerega od mafijskih botrov, kot jih poznamo iz filmov, predstavil ptujskega šampiona. V družbi boksarjev iz Kube, Dominikanske republike in Portorika, ki razumejo in govorijo bolj ali manj zgolj špansko, je dejansko edini, ki od udeležencev spektakla v Hialeah Parku zna povedati kaj tudi v angleščini.

Zavec, ki je še včeraj deloval izjemno sproščeno, je hitro v smeh spravil tudi eno od tukajšnjih televizijskih voditeljic. Ko ga je prosila, ali lahko nekaj pove v kamero, ga je zanimalo, kaj natančno si želi slišati. Odvrnila mu je, da karkoli, nakar je »Mr. Sympathikus« v svojem značilnem slogu kot iz topa izstrelil (dobesedno): »Bla, bla, bla, bla ...« Minilo je kar nekaj časa, preden se je smeh navzočih polegel.

Zavec je očitno dober vtis naredil tudi na Laro, ki se je prišel – ko je odhajal – posebej poslovit od svojega izzivalca. Ob tem sta se še večkrat objela in se trudila izmenjati nekaj besed, vendar nista našla »skupnega jezika«. Dejan mu je poskušal namreč v angleščini povedati, da se ga spomni, ko je kot profesionalec prišel v Nemčijo, Erislandy pa mu je v smehu bolj ali manj samo kimal, ker ga ni razumel ...

»Lara je potrdil, da je pravi džentlemen, človek v pravem pomenu besede; tudi njegova življenjska pot ni bila lahka. Med nama vlada obojestransko spoštovanje in v velikansko čast mi je, da bom lahko boksal z njim,« je poudaril Zavec. Ob tem ni pozabil dodati, da se v borišču, v katerega bosta stopila danes ponoči (ob 3.00 po srednjeevropskem času), zagotovo ne bosta več tako lepo gledala.

»V ringu ne bo prostora za smeh in čustva nasploh, v njem bova (po)kazala drugačen obraz. Uprizorila bova pravo borbo, med katero si ne bova ničesar podarila. Ko pa je bo konec, se bova spet razšla kot prijatelja,« je napovedal 39-letni Ptujčan, ki se zaveda, da je pred težko nalogo, vendar kljub vsemu trdno verjame, da jo lahko opravi z odliko. Kakor vselej bo dal tudi tokrat vse od sebe, kar bi moralo po njegovem zadostovati za njegovo prvo zmago v ZDA.

»Lara je – ponavljam – tehnično briljantno podkovan boksar, ki ga je težko zadeti, ne da bi bil pri tem sam 'zadet'. Alvarez in Angulo sta pritiskala nanj, vendar sta prejela veliko udarcev. Moj načrt je takšen, da ga bom napadal tako, da me bo težko zadel. Boksal bom, kakor me še niste videli. V ringu bom nepredvidljiv kot še nikoli doslej,« je razkril svetovni prvak po različici WBF, ki pa svojega šampionskega pasu, priborjenega 11. aprila letos v Mariboru, tokrat ne bo branil. V igri bosta »le« Kubančevi lovoriki združenj IBO in WBA, pri čemer velik ugled v boksarskem svetu uživa zlasti slednja.

Najboljši slovenski boksar se strinja s tistimi, ki trdijo, da Lara, čeprav ima v svoji statistiki dva poraza, še ni izgubil profesionalnega dvoboja. »Zame v obračunih proti Williamsu in Alvarezu ni bil nič slabši, toda sodniki so točkovali, kakor pač so. Tudi zaradi tega mi je popolnoma jasno, da bom moral biti za podvig v Erislandyjevi 'dnevni sobi' prepričljivo boljši od njega,« se Zavec zaveda, da bo moral že kmalu prevzeti pobudo v svoje pesti, če bo želel zmagati.

Glede na to, da za razliko od Lare še ni okusil slasti uspeha v »meki« boksa, ga je skoraj zagotovo bolj lačen kot prvak. Ker igra to v takšnih dvobojih pomembno vlogo, ptujski šampion, ki ga že vrsto let naprej žene tudi želja, da bi slavil odmevno zmago v ZDA, nikakor ni brez možnosti. Ali si bo torej Zavec vendarle uresničil »ameriške sanje«, kakor se tudi glasi vzdevek Lare?