V Rio spet maja z izbrano ekipo

Kajakaštvo: proga za OI 2016 lažja kot v Londonu.

Objavljeno
08. december 2015 20.24
Benjamin SavsekTacen 13.6.2014
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Medtem ko so olimpijska prizorišča v Rio de Janeiru za zdaj še predvsem gradbišča, pa so slalomisti na divjih vodah že lahko preizkusili svoje na obrobju brazilske metropole. Četudi bo do naslednjih priprav maja 2016 še nekoliko spremenilo podobo, so bili Slovenci s prvim vtisom zadovoljni, obenem pa so bivanje v Braziliji izkoristili tudi za logistične priprave na OI.

Pri Kajakaški zvezi Slovenije so v Južno Ameriki poslali le kandidate za olimpijski nastop, torej sedem slalomistov, ki so v zahodnem zaledju Ria, v predelu po imenu Deodoro, trenirali deset dni, vmes pa nastopili tudi na olimpijski generalki. »Trening je bil dober, proga pa je nekoliko lažja, kot je bila v Londonu, ker ima manjši padec. Mi sicer nismo izkoristili vseh možnih terminov za trening, saj smo se prej vrnili domov, a vsekakor bodo organizatorji do naslednjega odprtja za priprave ovire v vodi še nekoliko prerazporedili. Maja, ko se nameravamo na drugi del priprav že vrniti s potrjenimi olimpijskimi potniki, pa bo proga že imela končno podobo, četudi ni pričakovati večjih sprememb,« je direktor reprezentanc Andrej Jelenc razložil, da slalomski objekt meji na prizorišče za gorske kolesarje in BMX, od olimpijske vasi pa naj bi bil v idealnih okoliščinah oddaljen manj kot uro.

»Uresničili smo svojo željo in prek brazilske Slovenke, ki pri logistiki pomaga tudi Olimpijskemu komiteju Slovenije, vendarle najeli hišo v bližini proge, kar se je izkazalo za zadetek v polno. Od tam smo imeli do vode le slabih deset minut vožnje, številne druge reprezentance pa so se do uradnih hotelov vozile tudi po dve uri, četudi so ti oddaljeni le kakšnih 25 km. Promet namreč poteka počasi, na cestah vlada kaos, saj še vedno hitijo z gradnjo. Na srečo smo imeli okoli sebe ljudi, ki znajo angleško, saj v portugalsko usmerjenem okolju sicer ne moreš doseči veliko,« pravi Jelenc. Precej jim je pomagal lastnik hiše, ki ima v lasti tudi zasebni vrtec. Slovenci so se mu oddolžili z obiskom otrok, malčki so rade volje medse sprejeli športnike in jih zvedavo zasuli tudi z vprašanji.

Hišo bodo zadržali vse do konca olimpijskih iger, med drugim jo bodo koristili ob drugem sklopu majskih treningov ter tik pred OI. »Odločili smo se, da bodo tekmovalci v njej do štiri dni pred olimpijskim nastopom. Po prihodu bomo sicer najprej odšli v vas in opravili akreditacijski postopek, potem pa se za en teden preselili na prizorišče, saj bomo tako privarčevali čas. Med OI pa bodo naši vseeno v vasi, tako bo lažje bodisi zaradi varnosti bodisi zaradi prehrane. Ker smo najemno pogodbo podpisali do konca OI, bodo hišo lahko pozneje uporabljali tudi gorski kolesarji, če bodo želeli, ali pa OKS,« je pojasnil Jelenc, ki potrjuje, da v brazilski metropoli ta čas na vsakem koraku hitijo z gradbenimi deli, še vedno gradijo vas, olimpijski park in ceste, ki bi znale biti največja težava OI. Organizatorji so jim sicer prišepnili, da naj bi med največjim dogodkom prihodnjega leta mesto poskušali razbremeniti s kolektivnimi dopusti v podjetjih in javni upravi, s čimer bi vsaj nekoliko razrahljali promet na prometnicah, a za športnike bo velika pridobitev predvsem predor, ki ga gradijo skozi hrib in ki naj bi pot do denimo slalomske proge v primeru posebnega olimpijskega cestnega pasu skrajšal na 40 minut.