V ruskem športu bo manj tujcev

Novi zakon predvideva kvečjemu šest tujih obrazov v nogometu ter po tri v odbojki, košarki in hokeju.

Objavljeno
03. september 2014 16.23
ap-Algeria Russia
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Moskva - Ruska vlada pripravlja nov zakon, s katerim bo temeljito posegla v klubski šport, z njim pa oklestila število tujcev v ruskih kolektivih, je sporočil pristojni minister Vitalij Mutko. Po njegovem mnenju bo zakon, ki ga utegnejo sprejeti že v začetku prihodnjega leta, ustavil padec ruskih reprezentanc, ki se v zadnjem obdobju ne morejo pohvaliti z zvenečimi uspehi. Po novem naj bi imeli nogometni klubi le po šest tujih igralcev, kvečjemu po tri pa si bodo lahko privoščile odbojkarske, košarkarske in hokejske zasedbe.

»S posameznimi zvezami se bomo še posvetovali, a omejitve vsekakor bodo. Naš interes je, da se v klubih posvetijo delu z domačimi igralci, kar bo koristno tudi za naše reprezentančne selekcije, ki v zadnjem obdobju ne dosegajo želenih rezultatov. Temu zagotovo botruje tudi preveliko število tujcev v naših klubih,« je poudaril Mutko, sicer tudi član izvršnega odbora Mednarodne nogometne zveze (FIFA). In prav nogometno reprezentanco je še posebej izpostavil: »V Braziliji smo doživeli velik neuspeh, čez štiri leta pa sami gostimo svetovno prvenstvo, zato mora biti naš rezultat mnogo boljši.«

Dejstva so dejansko boleča: na olimpijskih igrah v Sočiju so razočarali ruski hokejisti, odbojkarji na naslov svetovnega prvaka čakajo že od leta 1982, rokometaši od leta 1997, najnižje pa so ta hip padli košarkarji, ki se sploh niso uvrstili na letošnje svetovno prvenstvo v Španiji.