V San Diego po zlato olimpijsko formo

Bronasti s SP v Daeguju Primož Kozmus načrtuje obrambo olimpijskega zlata v Londonu.

Objavljeno
14. november 2011 18.42
Posodobljeno
14. november 2011 18.42
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – Čestitke in pogovori o olimpijski sezoni ob šestem naslovu najboljšega atleta so Primoža Kozmusa veliko bolj razveselili kot pa vprašanje o njegovem političnem angažmaju. Meni, da morajo športniki kot nosilci v svetu prepoznavne slovenske kakovosti povedati, kaj menijo o družbeni realnosti.

Prestižno priznanje atletske zveze bo, kot zatrjuje, ob kolajni na SP v Daeguju, pravšnja popotnica in prehod iz aktivnega mirovanja v čas intenzivnega dela, predvsem pa dodatna motivacija za olimpijsko sezono, v kateri bo branil zlato z iger v Pekingu 2008. »Ob vrnitvi me je najbolj skrbelo, kako se bo telo odzvalo na obremenitve. Sprejelo jih je odlično in na relativno lahek način, kar je podlaga moje optimistične napovedi. Zaradi tega v olimpijski sezoni ne bom spreminjal načina dela. Treniral bom v ritmu dva dneva dela, dan počitka,« je predstavil olimpijski načrt, ki vsebuje tri cikluse treningov. Zimskega bo opravil v toplih krajih oziroma v ameriškem olimpijskem centru v San Diegu, drugega v Medulinu, poletnega pa načrtuje na Bjelolasici. Če na Hrvaškem ne bo imel najboljših razmer, bo poiskal drugi kraj (bržčas Turčijo).

Brez specialista 
za prehrano ne gre

V Kalifornijo se je odpravil z družino danes. Dva tedna bo vadil sam in se pripravljal za prvi ciklus težkih treningov, ki se bo začel 1. decembra. Takrat se mu bo pridružil kondicijski trener, fizioterapevt in specialist za prehrano Severin Lipovšek. Trener Marjan Ogorevc, ki ima nekaj neodložljivih obveznosti, bo v San Diego odpotoval konec leta. »V prvem delu priprav, ko bom delal z utežmi in nabiral kondicijo ter mišično maso, mi je pomembna navzočnost Lipovška. Na razpolago mi mora biti od jutra do večera, da mi takoj priskoči na pomoč, če bo kaj narobe. Menim, da sem kot športnik dovolj zrel, da lahko sam disciplinirano opravim vse načrtovane treninge. Postavil sem si izjemno visok cilj, ki ga lahko dosežem le s stoodstotno predanim delom,« je predstavil prvi del priprav Kozmus, ki si želi v San Diegu formo dvigniti na raven metov prek 80 metrov.

Jasno mu je, da na olimpijski prestol v konkurenci svetovnega prvaka Kodžija Murofušija in podprvaka Krisztiana Parsa ter drugih tekmecev (pričakuje tudi vrnitev Ivana Tihona in Vadima Devjatovskega) vodijo le meti od 82 do 83 metrov. Treningov po koncu sezone ni prekinil. Osnovo za ameriške priprave ima odlično – od 73 do 74 m, kar je sicer za osem metrov več od lanske, ko se je vrnil na tekmovališča.

Ameriške priprave 
odločilne za OI

V San Diegu bo imel odlične razmere za delo: olimpijsko središče z desetimi metališči, predvsem pa dovolj visoke temperature, da bo manj tveganja za mišice, kot bi ga bilo doma v zimskih razmerah. Pričakovati je, da se mu bodo pridružili tudi drugi metalci kladiva iz Nemčije. »Ameriške priprave bodo odločilne za olimpijsko formo. Na koncu priprav, 1. marca, želim dvigniti raven metov na 80 metrov. Če bom uresničil načrt, o čemer sicer ne dvomim, lahko v nadaljevanju priprav mirno delam in dvigujem dolžine metov za dva do tri ali pa celo za štiri metre,« Kozmus verjame, da se bo iz Amerike vrnil v »zlati olimpijski formi«. Ta čas tehta 110 kilogramov, kar je sicer pet manj od idealne teže, kakršno je imel pred tremi leti, ko je v Pekingu pometel s tekmeci. Na vprašanje, kako bo dvignil mišično maso, če ima posebno dieto, je odgovoril, da mu je Lipovšek predpisal posebno prehrano, v kateri je precej manj rdečega mesa, manj pa uživa tudi glutamina. O nastopu na evropskem prvenstvu, ki bo v Helsinkih slab mesec pred začetkom olimpijskih bojev, se bosta s trenerjem Ogorevcem odločila po pomladnih pripravah. Zmaga je sicer svojevrstna priložnost, da kompletira svojo zbirko zlatih lovorik, vendar pa je drugo olimpijsko zlato izziv za zgodovino. Če bo ubranil zlato, bo drugi v zgodovini (za svetovnim rekorderjem Jurijem Sedihom) te atletske panoge, ki mu je to uspelo.