V soboto v Domžalah evropska elita v lednem plezanju

Na težavnostni tekmi evropskega pokala bo nastopilo tudi sedem Slovencev, Janez Svoljšak bo postavljalec smeri.

Objavljeno
28. november 2017 16.31
Janez Porenta
Janez Porenta

Domžale - Slovensko tekmovalno plezanje je pred novim mejnikom. V soboto bodo namreč Domžale prvič doslej gostile tekmo evropskega pokala v lednem plezanju, uvodno v novi sezoni, po njej se bodo plezalke in plezalci ustavili še na treh postajah. Prireditev pod okriljem Mednarodnega združenja planinskih organizacij (UIAA) družno organizirata Planinsko društvo Domžale in Komisija za gorske športe pri Planinski zvezi Slovenije, prva »drytooling« umetna stena pri nas pa bo privabila kar 45 udeležencev iz dvanajstih držav.

Tudi slovenska težavnostna ekipa bo imela svoje načrte, sploh Maja Šuštar in Jaka Hrast, nastopili pa bodo še Marija Jeglič, Sara Jaklič, Nace Grgorinič, Uroš Grilj in Edvin Nepužlan. Pogrešati je našega najuspešnejšega tekmovalca ta hip, Škofjeločana Janeza Svoljšaka, lanskega evropskega prvaka in lastnika prve slovenske lednoplezalne zmage v svetovnem pokalu. Razlog za odsotnost je nenavaden: na domžalski tekmi bo namreč zadolžen za postavitev smeri. »Tudi sicer sem se odločil izpustiti prihajajočo sezono svetovnega pokala, si napolniti baterije in raje nekoliko več plezati v hribih,« pojasnjuje Svoljšak.

Sobotne kvalifikacije se bodo začele ob 8.15 za ženske in približno uro in pol pozneje za moške, osmerica najboljših v vsaki konkurenci bo napredovala v večerni finale s štartom ob 17. uri. Sezona evropskega pokala se bo že teden dni pozneje nadaljevala v Bratislavi, pot bo udeležence nato vodila še v Francijo in na Finsko, medtem ko bo prva postaja svetovnega pokala - predvidoma tudi z dvema slovenskima zastopnikoma, najboljšima z domžalske preizkušnje - 19. januarja prihodnje leto v švicarskem Saas Feeju.

Foto: Vido Repanšek