Vasilij Žbogar bo slovenski zastavonoša v Riu

Jadralec Vasilij Žbogar je bil izbran za nosilca slovenske zastave na otvoritveni slovenosti OI v Riu, ki bo 5. avgusta.

Objavljeno
14. julij 2016 22.03
Posodobljeno
14. julij 2016 22.10
Pivo in cvetje - Olimpijci
M. Ž.
M. Ž.

Ljubljana - Olimpijski komite Slovenije je sporočil, da je bil jadralec Vasilij Žbogar izbran za slovenskega zastavonošo na otvoritveni slovesnosti poletnih olimpijskih iger v Riu, ki bo 5. avgusta.

Štiridesetletni Izolan, ki bo nastopil na svojih petih igrah, je edini član letošnje slovenske olimpijske odprave, ki že ima olimpijsko kolajno. Leta 2004 je v Atenah osvojil bron, štiri leta kasneje pa v Pekingu še srebro.

»To je zame posebna čast, pa tudi nagrada za moje dosežke. Slovenske simbole sem vedno zelo spoštoval, z zastavo v rokah slavil bron v Atenah in srebro v Pekingu. Hvala vsem za zaupanje, upam, da vas tudi v Riu ne bom razočaral. V Riu je vse, kar se tiče jadralskih tekmovanj, pripravljeno, marina je urejena, morje pa je zelo mazano. Rio je veliko, zahtevno mesto, potrebno je biti zelo pazljiv, dosti je nepridipravov, potrebno se je izogibati nevarnih lokacij. Narava pa je lepa, razen morje kot sem že povedal,« je dejal Žbogar.

Slovenska olimpijska zasedba zaenkrat šteje 59 članov, 36 v moški in 23 v ženski konkurenci.  Zadnji rok za spremembe je 18. julija, uradna predstavitev reprezentance pa bo 22. julija v Kopru.

Rio de Janeiro bo OI gostil med 5. in 21. avgustom. Slovenija bo nastopila v 14 športih: atletiki, športni gimnastiki, jadranju, judu, kajaku na divjih in mirnih vodah, cestnem in gorskem kolesarstvu, namiznem tenisu, plavanju, daljinskem plavanju, rokometu, strelstvu in triatlonu.

Sestava slovenske olimpijske zasedbe v Riu

Atletika: Luka Janežič, Žan Rudolf, Robert Renner, Anton Kosmač, Maja Mihalinec, Sabina Veit, Daneja Grandovec, Maruša Černjul, Tina Šutej, Martina Ratej;

Športna gimnastika: Teja Belak;

Jadranje: Vasilij Žbogar, Tina Mrak, Veronika Macarol;

Judo: Tina Trstenjak, Anamari Velenšek, Rok Drakšič, Mihael Žgank, Adrian Gomboc;

Kajak na divjih vodah: Benjamin Savšek, Luka Božič, Sašo Taljat, Urša Kragelj, Peter Kauzer;

Kajak na mirnih vodah: Špela Ponomarenko Janić;

Cestno kolesarstvo: Matej Mohorič, Jan Polanc, Simon Špilak, Primož Roglič, Polona Batagelj;

Gorsko kolesarstvo: Tanja Žakelj;

Namizni tenis: Bojan Tokić;

Plavanje: Anja Klinar, Tjaša Oder, Damir Dugonjić, Anže Tavčar, Janja Šegel, Tjaša Vozel, Martin Bau, Robert Žbogar, Janja Šegel, Tjaša Pintar;

Daljinsko plavanje: Špela Perše;

Rokomet: 14 igralcev + tri rezerve;

Strelstvo: Boštjan Maček, Živa Dvoršak;

Triatlon: Mateja Šimic.