Vasilij Žbogar v boj za kolajno s petega mesta

Na Novi Zelandiji naslov v razredu finn Britancu Gilesu Scottu, za bron trije kandidati, med njimi tudi Izolan.

Objavljeno
29. november 2015 01.05
Vasilij Žbogar na treningu v Izoli 27.novembra 2013
Vito Divac
Vito Divac

Takapuna – Slovenski jadralec Vasilij Žbogar bo v velikem finalu svetovnega prvenstva razreda finn na Novi Zelandiji štartal na kolajno s petega mesta. Zadnji dan kvalifikacij je z drugega mesta zdrsnil na peto.

Vetrovne razmere na regatnem polju so bile tekmovalcem v deveti in deseti preizkušnji spet naklonjene, saj je ves čas pihalo okoli 15 vozlov. Obakrat je bil najboljši Francoz Jonathan Lobert, s tretjim in petim mestom pa se je izkazal domačin Andrew Murdoch. Žbogar je zanj ugodne razmere v prvi regati dobro izkoristil. Ves čas je jadral med najboljšimi in v cilj prišel sedmi. V drugi pa je, po zelo dobrem štartu, že na prvi stranici naredil napako in izgubil preveč, tako da se je moral zadovoljiti s 14. mestom. »S prvo regato sem zadovoljen, z drugo ne. Zaradi napake sem izgubil tri mesta. Kolajna je še v igri, saj razlike niso velike, v zadnji preizkušnji pa bom jadral na zmago,« je Žbogar napovedal brezkompromisen napad na prvo kolajno na svetovnih prvenstvih.

Naslov svetovnega prvaka si je z veliko prednostjo že zagotovil Britanec Giles Scott, ki ima pred Lobertom velikih 53 točk naskoka. Francoz je v boju za preostali dve kolajni ohranil devet točk pred Murdochom, pred Žbogarjem na petem mestu pa 16 točk. Šved Max Salminen na četrtem mestu ima pred našim asom le točko naskoka. »Najboljša možnost bi bila, da bi se Novozelandec in Šved pokrivala in ostala malo bolj zadaj. Ampak to so zgolj načrti, želje, kaj se bo dejansko dogajalo, bomo videli. Pripravljen moram biti na vse,« se je Izolan z mislijo na kolajne odpravil v veliki finale. V podobnem položaju je bil v minulih letih večkrat. Praviloma je priložnosti izkoristil.

Lestvica pred zaključno regato za odličja

1. Giles Scott (VB) 32

2. Jonathan Lobert (Fra) 85

3. Andrew Murdoch (NZl) 94

4. Max Salminen (Šve) 99

5. Vasilij Žbogar (Slo) 100

6. Jorge Zarif (Bra) 115

7. Pieter-Jan Postma (Niz) 117